Uutiset / 09.04.2019

”Käsittämätön päätös” Ei yleissitovuutta elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimukseen

Elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimus ei jatkossakaan ole yleissitova. Asiasta tiedotti työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta pitkään odotetussa päätöksessään viime viikolla: Se ei ota työehtosopimuksen yleissitovuutta uudelleenkäsittelyyn. Sopimus on näin ollen jatkossakin normaalisitova. Sitä on siis noudatettava Palvelualojen työnantajiin Paltaan järjestäytyneissä tuotantoyhtiöissä. Jos tessistä oltaisiin saatu yleissitova, siinä määritellyt vähimmäistyöehdot sitoisivat alan kaikkia yrityksiä – siis myös järjestäytymättömiä. Lautakunnan mukaan ”työehtosopimuksen sopijapuolet eivät ole arvioillaan alan työntekijämääristä osoittaneet, että työehtosopimuksen vahvistamisen edellytyksissä olisi tapahtunut sellaisia olennaisia muutoksia, että asian uudelleen käsittelylle olisi perusteluita.” ”Päätös on käsittämätön”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. ”Päätös niputtaa aiemman tulkinnan vastaisesti ensimmäistä kertaa tuotantoyhtiöiden alan kattavuuteen myös Ylen. Paltaan järjestäytyneissä tuotantoyhtiöissä on 600 työntekijää, Ylellä 2500. Yleissitovuuteen vaadittava noin 50 prosentin edustavuus alan työntekijöistä jäisi näin todella kauas. Näin olemme itse asiassa kauempana yleissitovuudesta kuin ennen tätä päätöstä.” Työ yleissitovuuden saavuttamiseksi jatkuu. Journalistiliiton hallitus päättää torstaina, valitetaanko lautakunnan päätöksestä työtuomioistuimeen. Elokuva- ja tv-tuotantoja koskevaa työehtosopimusta sovelletaan esim. pitkien elokuvien, lyhytelokuvien, dokumenttielokuvien, videoelokuvien, mainosten ja mainoselokuvien sekä tv-ohjelmien tuotannossa ja lähettämisessä. Sopijaosapuolet ovat työntekijöitä edustavat Suomen Journalistiliitto SJL ja Teatteri- ja mediatyöntekijät Teme sekä Palvelualojen työnantajaliitto Palta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.