Uutiset / 09.06.2011

Kalevan mediatohtori: Turhia yleistyksiä pitää välttää

Kesäkuun kolumnissaan mediatohtori käsittelee ajankohtaista vähemmistöjen suojelua journalismin etiikassa.

"Rikoslaissa kielletyllä kiihottamisella kansanryhmää vastaan halutaan estää sellaisten lausuntojen tai tiedonantojen levittäminen, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan esimerkiksi jotakin kansallista, rodullista tai etnistä ryhmää", kirjoittaa Kuutti. Vastaavanlaisen suojan saavat monenlaiset muutkin vähemmistöt kuten ateistit, ulkomaalaiset opiskelijat ja homoseksuaalit.

"Sananvapauden rajoituksilla pyritään estämään stereotyyppisten yleistysten leviämistä ja ennakkoluulojen vahvistumista. Jokainen samaan kansanryhmään kuuluva voisi joutua vainon kohteeksi. Kielteisen mediakäsittelyn pitäisi kohdistua henkilöön yksilönä, ei minkään viiteryhmän jäsenenä."

"Eettisesti median toimintaa rajoittaa se, että etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai muuta näihin verrattavaa ominaisuutta ei saa tuoda esiin tiedonvälityksessä asiaankuulumattomasti tai halventavasti."

Mediatohtorin palstaa kannattaa seurata.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.