Uutiset / 09.06.2011

Kalevan mediatohtori: Turhia yleistyksiä pitää välttää

Kesäkuun kolumnissaan mediatohtori käsittelee ajankohtaista vähemmistöjen suojelua journalismin etiikassa.

"Rikoslaissa kielletyllä kiihottamisella kansanryhmää vastaan halutaan estää sellaisten lausuntojen tai tiedonantojen levittäminen, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan esimerkiksi jotakin kansallista, rodullista tai etnistä ryhmää", kirjoittaa Kuutti. Vastaavanlaisen suojan saavat monenlaiset muutkin vähemmistöt kuten ateistit, ulkomaalaiset opiskelijat ja homoseksuaalit.

"Sananvapauden rajoituksilla pyritään estämään stereotyyppisten yleistysten leviämistä ja ennakkoluulojen vahvistumista. Jokainen samaan kansanryhmään kuuluva voisi joutua vainon kohteeksi. Kielteisen mediakäsittelyn pitäisi kohdistua henkilöön yksilönä, ei minkään viiteryhmän jäsenenä."

"Eettisesti median toimintaa rajoittaa se, että etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai muuta näihin verrattavaa ominaisuutta ei saa tuoda esiin tiedonvälityksessä asiaankuulumattomasti tai halventavasti."

Mediatohtorin palstaa kannattaa seurata.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.