Uutiset / 20.11.2012

Kääntäjäkiista kärjistyi – liitoilta hakusaarto ja ylityökielto!

Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat ovat ryhtyneet järjestötoimiin av-käännöstoimistojen kääntäjien työehtojen puolesta. Liitot asettivat tiistaina Broadcast Text International (BTI) Oy:n ylityökieltoon ja hakusaartoon. Tytäryhtiö BTI International Oy on hakusaarrossa.

 

Ylityökieltoon ja hakusaartoon liitot päätyivät todettuaan, että liittojen ja MTV:n kanavien käännöstyöt liikkeenluovutuksessa saaneen käännöstoimiston näkemykset työehdoista jäivät kauas toisistaan.

Hakusaarrossa liittojen jäseniä kehotetaan olemaan hakematta BTI:n ja sen tytäryhtiön palvelukseen.  Ylityökiellolla halutaan estää ylityön teettäminen, jolla liittojen mukaan on jo korvattu tytäryhtiöstä irtisanoutuneiden 101 kääntäjän työtä.

”Työnantaja ei osoittanut aitoa kiinnostusta neuvotella ammattikääntäjien työehdoista. Meillä jo voimassa olevaa työehtosopimusta se ei suostunut ottamaan edes neuvottelujen pohjaksi”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Kari Eskola sanoo tilanteen kärjistyneen konkreettiseksi uhaksi koko ammattikunnalle:

”Haluamme, että korkeasti koulutetut kääntäjät tekevät vaativaa työtään kestävältä pohjalta. Alan palkkojen polkeminen on saatava loppumaan. Liitot ja kääntäjät ovat koko ajan olleet valmiita neuvottelemaan asiallisista työehdoista, vastapuoli ei.”

Järjestötoimia edeltäneissä keskusteluissa käännöstoimiston edustajien kanssa oli mukana myös entinen MTV:n freekääntäjä  Lauri Mäkelä, joka kuuluu tänä syksynä irtisanoutuneisiin.

”Käännöstoimiston  freelancereille tarjoamat palkkiot ovat niin pieniä, että työtahdista tulisi mieletön, jos haluaisimme edes lähelle aiempaa ansiotasoamme.  Vakituisen työsuhdetarjouksen saaneiltakin odotetaan paljon kovempaa työtahtia aiempaa pienemmällä korvauksella. Freesopimuksella työskennelleitä on käytännössä pakotettu yrittäjiksi, joiden pitäisi suostua vaihteleviin palkkioihin sen mukaan, minkä asiakkaan töitä toimistolle tehdään.  Kaikki yrittämisen riski on ulkoistettu kääntäjälle.

"Nykymenoon on kyllästynyt valtaosa Suomen runsaasta 300 av-kääntäjästä. Haluamme alalle reilut työehdot ja saman korvauksen samasta työstä”, Mäkelä sanoo.

 

INFO:

Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen/Journalistiliitto  050 – 534 2485

Työmarkkinalakimies Kari Eskola / Akavan Erityisalat  040 - 590 5693

Kääntäjä Lauri Mäkelä  040 – 832 1727

 

Suomen Journalistiliittoon kuuluu 15 600 jäsentä, jotka edustavat monipuolisesti toimitus- ja ohjelma-alan eri ammattiryhmiä. Akavan Erityisalat on kulttuurin, hallinnon ja liike-elämän asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien etujärjestö, jossa on yli 27 000 jäsentä.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.