Uutiset / 22.10.2019

JSN:llä seminaari digimediasta

2000-luku on ollut journalismin näkökulmasta hukattu vuosisata. Digitaalisen julkaisemisen piti tarjota loputtomasti mahdollisuuksia uusien journalististen medioiden perustamiseen. Suomessa niitä ei ole syntynyt. JSN ei ole saanut koko 2000-luvulla jäsenekseen kuin pari uutta digitaalista mediaa. Vastuullinen journalismi on tarpeellisempaa kuin koskaan, mutta sen määrä on vähentynyt rajusti. Valtaosa nuorten suosimista videoblogeista ja muista uusista medioista on vaikuttajaviestintää tai sisältömarkkinointia. Uusien journalististen medioiden perustaminen helpottui heinäkuussa olennaisesti, kun digitaalisten julkaisujen arvonlisävero laski kymmeneen prosenttiin. Hallitusohjelmassa luvattiin myös tukea nuorten suosimille, digitaalisilla alustoilla toimiville medioille, mutta siihen ei budjetoitu lisärahaa. Ohjelma 14.00 Miten uusi digitaalinen media voi toimia Journalistin ohjeiden mukaisesti ja päästä JSN:n jäseneksi? Elina Grundström, Julkisen sanan neuvosto, puheenjohtaja 14.30 Millaista tukea startup-medioille on tällä hetkellä mahdollista saada? Mistä starttirahaa uudelle medialle? Ulla Koski, Helsingin Sanomain Säätiö, yliasiamies Noora Alanne, Media-alan tutkimussäätiö, johtaja Säätiöiden sisältötuki digitaaliselle medialle Kalle Korhonen, Koneen Säätiö, tiedejohtaja Taiken avustukset kulttuurilehdille Ansa Aarnio, Taike, erityisasiantuntija 15.00 Miten ja miksi mediatuista on luovuttu? Laura Juntunen, Julkisen sanan neuvosto, valmisteleva sihteeri 15.15 Paneelikeskustelu: Miksi Suomessa ei ole kunnollisia mediatukia? Miten hallitusohjelman lupaukset vastuullisen journalismin toimintaedellytysten tukemisesta toteutetaan? Muissa Pohjoismaissa journalistisia sisältöjä tuetaan merkittävästi, mutta Suomessa yleistä journalismin sisältöön kohdistuvaa tukea ei ole käytännössä lainkaan. Miten tähän on päädytty? Miten hallitusohjelman lupaukset mediatuista saadaan pikaisesti toteutumaan? Mikä ministeriö asiasta vastaa? Aiheesta keskustelemassa Liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Emil Asp, Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani ja viestintäpolitiikan professori Hannu Nieminen, Long Playn päätoimittaja Antti Järvi sekä Kulttuurilehtipaneelin jäsen, Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen. 16.15 Tilaisuuden päätös

Katso myös

Kaikki uutiset

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.

Palkintoja ansiokkaasta työstä jäsenten ja liiton hyväksi  

Journalistiliitto myöntää vuosittain järjestötekopalkinnon yhdelle tai useammalle liiton jäsenelle erityisen ansiokkaasta järjestöteosta.  
Työyhteisötekijäpalkinto taas jaetaan tunnustuksena ansiokkaasta luottamusmiestyöstä, työhyvinvoinnin edistämisestä työsuojeluvaltuutetulle tai osastoaktiiville, työntekijöiden tai työnantajien edustajalle.

Työsuhteisen freelancerin jäsenmaksu muuttuu ensi vuonna

Uudistuksen syynä on halu yksinkertaistaa jäsenmaksun maksamista. Prosenttiperusteinen maksu on ollut hankala ja työläs jäsenille, joilla on epäsäännölliset tulot ja monta työnantajaa usein lyhyen ajan sisällä.