Uutiset / 22.12.2010

JSN sai uusia jäseniä kannatusyhdistykseen

Suomen Televisioiden liitto ilmoitti 7.12.2010 päivätyllä kirjeellään irtisanoutuvansa JSN:n kannatusyhdistyksestä ja irtautuvansa JSN:n perussopimuksen allekirjoittajista kuluvan vuoden 2010 lopussa. Yhdistys hyväksyi STL:n irtisanoutumisen. Samalla kannatusyhdistys hyväksyi MTV Oy:n, Sanoma Entertainment Oy:n ja SuomiTV:n kannatusyhdistyksen uusiksi jäseniksi ja JSN:n perussopimuksen allekirjoittajiksi. Nyt toteutettu järjestely alkoi jo noin vuosi sitten, kun MTV Oy ilmoitti irtautuvansa STL:stä. Järjestelyllä ei ole käytännön vaikutusta JSN:n työskentelyyn.

JSN:n kannatusyhdistys huolehtii neuvoston taloudellisista edellytyksistä, valitsee puheenjohtajan, muut toimihenkilöt, neuvostossa mediaa edustavat jäsenet sekä hyväksyy Journalistin ohjeet.

Yhdistyksessä ovat jäseninä 1.1.2011 alkaen Journalistiliitto, Radio- ja televisiotoimittajien liitto, Sanomalehtien liitto, Aikakauslehtien liitto, Paikallislehtien liitto,  Radiomedia, Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Entertainment Oy ja SuomiTV. Kannatusyhdistyksen puheenjohtajana toimii televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki Yleisradiosta. JSN:n puheenjohtaja on Risto Uimonen.

Kannatusyhdistyksen kokous hyväksyi Espoon Ja Kauniaisten seurakuntien tiedotuslehden ESSEn JSN:n perussopimuksen allekirjoittajaksi vuoden 2011 alusta alkaen. ESSE ei kuulu neuvoston taustayhteisöihin, joten se hyväksyttiin yhteisöjen ulkopuolisena mukaan median itsesääntelyjärjestelmään.

Normaali tapa osallistua JSN:n kautta toteutettuun itsesääntelyyn on kuulua johonkin taustayhteisöistä. Jos tiedotusväline ei kuulu mihinkään taustayhteisöistä, itsesääntelyyn voi osallistua allekirjoittamalla neuvoston perussopimus. Taustayhteisöihin kuulumattomia perussopimuksen allekirjoittajia ovat Kirkkonummen Sanomat, Kuluttaja, Sompio, Uusi Suomi, PAM-lehti, Kirkko & kaupunki, Voima ja Esse. Nämä taustayhteisöihin kuulumattomat,  ns. ”villit” tiedotusvälineet maksavat liittymis- ja vuosimaksut, jotka ovat nyt 200 (liittymismaksu) ja 300 euroa (vuosimaksu).

JSN:n budjetti vuonna 2011 on noin 290 000 euroa. Taustayhteisöt maksavat siitä noin 70 prosenttia. Oikeusministeriö on osallistunut toiminnan kuluihin noin 30 prosentin osuudella, ja myös ensi vuonna siltä haetaan vuotuista avustusta. Ns. ”villien” tiedotusvälineiden osuus budjetista on vajaa 1 prosentti.

Katso myös neuvoston uudet nettisivut

www.jsn.fi

Taustatietoja:

Julkisen sanan neuvosto on median vapaaehtoinen itsesääntelyelin.

 


 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.