Uutiset / 12.12.2014

JSN painottaa median vastuuta lapsista

Julkisen sanan neuvosto päätti kokouksessaan 10.12.2014 lapsia ja alaikäisiä koskevasta periaatelausumasta. Lausumassa linjataan Journalistin ohjeita yksityiskohtaisemmin, miten lapsia ja alaikäisiä haastatellaan ja kuvataan sekä mitä on otettava huomioon julkaistaessa heistä juttuja.

Lausuma korostaa median erityistä vastuuta lapsista ja alaikäisistä. Siinä muistutetaan myös siitä, että lapsilla ja alaikäisillä on sananvapaus ja oikeus esittää omia ajatuksiaan mediassa.

Julkisen sanan neuvosto kehottaa periaatelausumassa tiedotusvälineitä täydentämään Journalistin ohjeita lapsia ja alaikäisiä koskevilla omilla ohjeilla.  Neuvosto muistuttaa, että kaikki Journalistin ohjeet koskevat myös alaikäisten asioiden käsittelyä julkisuudessa.

Periaatelausuman valmisteli työryhmä, johon kuuluivat julkaisujohtaja, päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale, Aller Media, päätoimittaja Kari Kivelä, Iltalehti, päätoimittaja Antero Mukka, Helsingin Sanomat, valokuvaaja Henry Rantaniemi, Valkeakosken Sanomat ja päätoimittaja Merja Ylä-Anttila MTV. Neuvostoa työryhmässä edustivat sen varajäsenet, järjestöneuvos Marja Irjala ja vastaava toimittaja, Radio Rexin toimitusjohtaja Liina Matveinen. Työryhmän puheenjohtajana toimi JSN:n valmisteleva sihteeri Nenne Hallman.

Neljä langettavaa

JSN teki vuoden viimeisessä kokouksessaan kahdeksan ratkaisua, joista puolet päätyi langettavaan päätökseen. Yleisradion Ajankohtainen kakkonen, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti saivat huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta. Helsingin Sanomat sai myös vapauttavan päätöksen, kuten Etelä-Suomen Sanomat, Radio City ja Kymen Sanomatkin.

Neuvosto äänesti Ylen langettavasta luvuin 11‒1. Langettavaa vastustanut jätti eriävän mielipiteen. Myös kolme langettavan puolesta äänestänyttä neuvoston jäsentä jättivät päätöksen perusteluista eriävän mielipiteen. Langettava perustui juontojen, insertin ja toimittajan verkkokolumnin kokonaisuuteen.

Helsingin Sanomat sai langettavan olennaisen asiavirheen korjauksen laiminlyönnistä. Kyse oli talouden erikoisjutusta, jossa sekoitettiin työllisten absoluuttisen määrän muutos ja työllisyysasteen muutos. Helsingin Sanomat sai virheen korjauksesta myös vapauttavan. Neuvosto katsoi, että Kuukausiliitteen kulttuurijutun epätäsmällinen ilmaisu Espanjan työttömyysluvuista ei ollut siinä yhteydessä olennainen asiavirhe.

Iltalehden langettava tuli ratsastusonnettomuudesta kertoneesta uutisesta ja siihen liittyneestä videosta. Tarkistamattomien ja virheellisten tietojen julkaisu lisäsi onnettomuuden uhrin läheisten kärsimystä ja vaaransi myös uhrin hienotunteisen kohtelun. Ilta-Sanomat julkaisi arkaluonteisen uutisaiheen yhteydessä arkistokuvan, jossa esiintynyt alaikäinen oli tunnistettavissa, vaikka hän ei millään tavalla liittynyt jutun otsikossa mainittuihin alastonkuviin.


TIEDOTETTA MUOKATTU 17.12. JSN:n tiedotteessa 11.12. oli väärä liitetiedosto. Alla päivitetty liite.


Katso myös

Kaikki uutiset

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.

Journalistiliitto: Hallituksen päätös tukea Julkisen sanan neuvostoa on oikea 

Oikeusministeriö kertoi 4.9, että se esittää Julkisen sanan neuvoston toimintaan ensi vuodelle 102 000 euron avustusta. Tänä vuonna JSN sai toimintaansa valtiolta 135 000 euroa vuodessa. 

Kustannustoimittajien palkat nousevat lokakuussa

Lokakuun alusta korotetaan henkilökohtaisia palkkoja, vähimmäispalkkoja ja harjoittelupalkkoja. Lisäksi maksetaan yrityskohtainen erä.