Uutiset / 21.05.2015

JSN: Väitteet vauvan kuolemasta toivat ensimmäisen vakavan huomautuksen

JSN:n tiedote:

Julkisen sanan neuvosto käytti viime kokouksessaan ensimmäisen kerran langettavassa päätöksessään niin sanottua vakavaa huomautusta. Se voidaan antaa törkeästä rikkomuksesta tai piittaamattomuudesta. Vakava huomautus hyväksyttiin neuvoston perussopimukseen ns. kolmanneksi kategoriaksi vuoden 2014 alusta vapauttavan ja ns. tavallisen langettavan lisäksi.

Vakavan huomautuksen sai Radio Rock 29.1.2015 lähetetystä ohjelmasta, jossa käsiteltiin vauvan kuolemaa hinkuyskään.  Juontaja antoi täysin väärän kuvan vanhempien osuudesta kuolemaan. Kanava levitti virheellisiä tietoja, vaikka sen olisi ollut helppo tarkistaa, mitä todellisuudessa oli tapahtunut. Lisäksi Radio Rock laiminlöi Journalistin ohjeiden hienotunteisuusvaatimuksen. Neuvosto piti sitä erityisen raskauttavana, koska kyse oli vauvan kuolemasta ja sen käyttämisestä lyömäaseena omien mielipiteiden vahvistamisessa. Juontajan suorasukaiset päätelmät ja alatyyliset ilmaisut vielä korostivat epäasiallista vaikutelmaa.

Ote ohjelmasta on tämän tiedotteen liitteenä.


Muita langettavia mm. yksisarvishoitojutusta

Neuvosto ratkaisi keskiviikkona kahdeksan kantelua, joista puolet johti langettavaan päätökseen. Rockin lisäksi Aamuposti, Raahen Seutu ja YleX saivat langettavan. Aamupostin ”rosisotsikko” otti ennakolta kantaa uutisessa käsiteltyyn oikeusjuttuun eikä sillä ollut katetta itse jutussa. YleX sai langettavan kritiikittömästä, mainosmaisesta ja täysin haastateltavan ehdoilla tehdystä uskomushoitojutusta, ns. yksisarvishoidosta.

Raahen Seudun langettavasta äänestettiin luvuin 8–5. Kahden homeopaatin haastattelussa sekoitettiin tosiasiat ja mielipiteet sekä sivuutettiin journalistinen kritiikki kiistanalaisessa asiassa. Vähemmistön mielestä haastateltavat esiintyivät oman alansa asiantuntijoina, koulutettuina homeopaatteina. Juttujen keskeinen sisältö muodostui haastateltavien mielipiteistä, joita heillä oli oikeus esittää ja lehdellä julkaista.                            

Kaleva, Helsingin Sanomat, Seura ja Pohjalainen saivat vapauttavat päätökset. Kalevan tapauksessa lehti myönsi vastineoikeuden, mutta siihen oikeutettu ei loppujen lopuksi oikeuttaan käyttänyt. Myös Seuran kantelussa oli kyse vastineesta, josta lehti neuvotteli, mutta ei kuitenkaan julkaissut, koska kantelija ei suostunut toimituksen vaatimiin muutoksiin. Helsingin Sanomien juttu kertoi kusimanse-nimisestä eläimestä leikilliseen sävyyn, eivätkä tosi ja sepite menneet neuvoston mielestä liian sekaisin.

Pohjalaisen ratkaisusta neuvosto äänesti luvuin 9–1 . Enemmistön mielestä Kreikkaa käsitelleessä kolumnissa ei ollut olennaista asiavirhettä. Lehti julkaisi kantelijan korjauspyynnön mielipidekirjoitukseksi editoituna, mikä olisi vaatinut sopimista. Tämä ei kuitenkaan ollut niin vakava laiminlyönti, että se olisi vaatinut langettavaa päätöstä. Vähemmistön mielestä lehden olisi itse pitänyt korjata olennainen asiavirhe eikä se olisi saanut lainkaan julkaista korjauspyyntöä.

 

Kommentit: Risto Uimonen 040 552 0206

Lisätiedot: JSN:n toimisto 09 135 7494

Päätöksistä tarkemmin JSN:n www-sivuilla.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.