Uutiset / 05.02.2014

Journalistit: Kansalaisaloitteelle ei, kohtuullisille ehdoille kyllä

Järkeä tekijänoikeuslakiin –kansalaisaloite tulee eduskunnan käsittelyyn torstaina 6.2.

Journalistiliitto on kansalaisaloitteen esittelyn aikaan tuonut esiin vakavan huolensa aloitteen esitysten vaikutuksista tekijöiden asemaan. Aloitteen tavoitteet sisällöntekijöiden aseman parantamisesta ja verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämisestä ovat hyviä. Kuitenkin siinä esitetyt lainmuutokset toimivat monessa kohdin esitettyjä tavoitteita vastaan. Myös kansalaisaloitteen tiivistelmä ja markkinointi ovat olleet ristiriidassa aloitteen sisällön kanssa.

-Kansalaisaloite ei paranna journalistien ja muiden tekijöiden asemaa. Toteutuessaan se vaarantaa luovien tekijöiden työpaikkoja, mikä ei tietenkään ole kotimaisten tekijöiden etu, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Samaan aikaan kansalaisaloitteen käsittelyn kanssa opetus- ja kulttuuriministeriössä on selvitettävänä hallitusohjelman mukaisesti tekijänoikeuden kohtuullinen korvaus ja kohtuulliset ehdot. Journalistiliitto on yhdessä muiden tekijäjärjestöjen kanssa esittänyt, että tekijänoikeuslakiin kirjattaisiin tekijän oikeus kohtuulliseen korvaukseen ja ehtoihin. Nämä tulisi määritellä alan kollektiivisissa neuvotteluissa.

-Aivan liian usein erityisesti freelancerit joutuvat pakon edessä luovuttamaan kustantajalle sopimuksilla laajat tekijänoikeudet saamatta korvausta laajemmasta käytöstä. Sopimusehtojen mukaan freelancer voi myös joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos teosten hänestä riippumaton jatkokäyttö loukkaa esimerkiksi haastateltavan tai kuvattavan kunniaa, sanoo Savolainen.

Myös Euroopan unioni on kiinnittänyt huomiota kohtuullisiin ehtoihin. EU-parlamentin vertailuselvitys kohtuullisista ehdoista valmistuu 10.2.

-Selvityksessä ehdotetaan konkreettisia suosituksia Euroopan unionin lainsäädännön muuttamiseksi, jotta tekijöille voitaisiin turvata oikeus kohtuullisiin ehtoihin, sanoo liiton työehtoasiamies Jussi Salokangas.

 
Lisätietoja
  • Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, 050-534 24 85
  • Työehtoasiamies Jussi Salokangas, puh 050-377 62 11

Täydennetty 6.2. klo 11.10 järjestöjen yhteisellä kannanotolla, joka on lähetetty kansanedustajille. Liitteenä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.