Uutiset / 09.09.2010

Journalistinen kuurupiilo lopetettava!

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen penäsi lauantaina Kuopion Journalismin päivän puheenvuorossaan kustantajien ja journalistien välille enemmän vuoropuhelua tulevaisuuden journalistisesta sisällöstä.

Millaista sisältöä kustantajat oikeasti haluavat yleisölle tarjota?

- On ehdotettu journalistikoulutuksen ja markkinointiväen koulutuksen yhdistämistä, on puhuttu siitä, ettei tiedotusvälineiden verkkosivuilla ole niin tarkkaa väliä Journalistin ohjeista esimerkiksi suhteessa piilomainintaan ja niin edelleen. On tarjottu hiukan jäsentymätöntä palvelujournalismia ja lukijoita pyydetään kuvaamaan ja kirjoittamaan sisältöjä tietysti ilman keskustelua korvauksista ja tekijänoikeuksista.

Niemisen mielestä alan sisällä olisi uskallettava keskustella näistä asioista paljon enemmän kuin nyt.

 -Esimerkiksi tekstimainonnan osalta liikutaan journalismin pyhimmällä alueella. Tekstimainonta-asioita ei voida kuitata olankohautuksilla. Siitä on selvät pykälät sekä journalistien työehtosopimuksissa että Journalistin ohjeissa. Niistä on pidettävä kiinni alan uskottavuuden takia.

Uskottava ja laadukas journalismi vaatii myös aikaa ja rahaa. Nykyinen sekuntikilpailu uutisista ei ole Niemisen mukaan oikea vastaus kuluttajien ajankäyttökilpailussa.

- Sekuntikilpailu syö voimavaroja, se syö ideointi- ja penkomisaikaa ja synnyttää uutispuuroa, jota hämmentävät ihan muut tahot kuin journalistit itse tai kustantajat, sanoi Nieminen.

Moitittavaa löytyy myös tiedotusvälineistä itsestään.

- Suomalainen media lyö laimin itseään koskevan keskustelun, se ei osaa väitellä keskenään, eikä osaa tai mieluummin halua jatkaa jonkun toisen välineen esiin nostamia aiheita. Keskustelu hiipuu yksittäisten toimitusten tai journalistien omaan keskinäiseen jutusteluun.

- Mediakritiikkiä ei saa luovuttaa vain tutkijoille tai baaritiskeille, tiedotusvälineiden on itse uskallettava mukaan tähän keskusteluun. Kyse on lopulta journalistien kannalta tärkeistä perusasioista kuten vaikkapa sananvapaudesta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.