Uutiset / 26.11.2021

Journalistien tukirahasto saa Kopiostolta 50 000 euron lahjoituksen

Jokesin asiamies Anna Kähkönen ja puheenjohtaja Ville Hänninen vastaanottivat lahjoituksen Kopioston hallituksen puheenjohtaja Heikki Jokiselta. Kuva: Lina Laurent Kuva:
Häirinnän ja uhkailun kohteeksi joutuneita media-alan ammattilaisia tukeva Journalistien tukirahasto saa tekijänoikeusjärjestö Kopiostolta 50 000 euron lahjoituksen.  Lahjoitus jaettiin tänä vuonna sata vuotta täyttäneen Journalistiliiton valtuuston juhlaillallisella perjantaina 26. marraskuuta. Sen luovutti Kopioston hallituksen puheenjohtaja Heikki Jokinen.  Jokinen perustelee lahjoitusta sillä, että Journalistien tukirahasto toimii käytännössä sananvapauden puolesta.   ”Moni vihan kohteeksi joutuneista on freelancer, jolla ei ole tukenaan vahvaa mediataloa. Tällöin tukirahasto voi auttaa hädässä”, Jokinen sanoo.  Journalistien tukirahasto toimii osana Journalistisen kulttuurin edistämissäätiötä Jokesia. Rahaston perustivat Journalistiliitto, Medialiitto ja mediatalot vuonna 2019.  Tukirahasto on tähän mennessä myöntänyt yli 48 000 euroa avustuksia muun muassa häirinnästä ja uhkailusta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten akuuttiin kriisiterapiaan ja juridiseen apuun.  ”Journalistien tukirahasto perustettiin osoituksena siitä, että koko ala haluaa olla yhdessä häirinnän ja uhkailun kohteeksi joutuneiden tukena. Olen iloinen ja ylpeä siitä, että Kopiosto on mukana tukemassa rahaston työtä”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.  Kopioston lahjoittamat varat ovat kertyneet ulkomailla menevistä tekijänoikeuskorvauksista, joista pidätetään pieni osa käytettäväksi luovan alan kansallisesti merkittäviin tarkoituksiin. Kopiosto tukee tänä vuonna myös Sarjakuvamuseo ry:tä 50 000 euron lahjoituksella.      

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.