Uutiset / 22.06.2010

Journalistiliitto: WSOY:n yt-neuvottelut olivat farssi!

Muuta vaihtoehtoa kuin irtisanomiset ei neuvotteluissa haluttu tutkia tai keskustella. Kiistaa käytiin jopa siitä, voidaanko työpaikkoja laittaa hakuun kesken yt-neuvottelujen.

- Tämä viittaa siihen, että kustannusyhtiön organisaatio oli lyöty lukkoon jo ennen neuvottelujen päättymistä ja että myös irtisanomisista oli päätetty etukäteen. Neuvotteluissa ei haluttu miettiä uudelleensijoittamisia eikä nykyisen henkilöstön kouluttamista, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

 

Niemisen mielestä neuvotteluja hankaloitti ratkaisevasti se, että asiat haluttiin salata niiltä henkilöiltä, joita neuvottelut koskivat.

- Tässä käytettiin painostusta, jotta neuvotteluihin osallistuneet eivät saisi puhua asioista yhtään mitään. Työntekijöillä on kuitenkin oikeus tietää heitä koskevista asioista ja tämä koskee myös liikesalaisuudeksi luokiteltavia tietoja, muistuttaa Nieminen.

Nieminen kuvaa WSOY:n yt-neuvotteluja yhdeksi pahimmista yt-neuvotteluista journalistikentässä jo puolitoista vuotta kestäneen yt-myllyn aikana. Irtisanomisten ja eläkeratkaisujen jälkeen WSOY:stä poistuu n. 30 työntekijää, joista jopa puolet on SJL:on jäseniä.

- WSOY näyttää olevan pahan kerran sekaisin. Uusi organisaatio tulee käyttöön potkimalla kovan luokan ammattilaisia ulos talosta sen jälkeen kun täysin poikkeavalla menettelyllä potkitaan yksi kustantamon tärkeimmistä kirjailijoista ulos.

Suomen Journalistiliitto edustaa yli 15-tuhatta toimituksellista työntekijää, jotka tekevät työtä freelancereina ja työsuhteessa sanoma- ja aikakauslehdistössä, televisiossa, radioissa ja kustannusyhtiöissä.

Lisätietoja antavat:

  • puheenjohtaja Arto Nieminen, 0400 981 957
  • työehtoasiamies Sanna Nikula, 0400 548 708

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.