Uutiset / 22.06.2010

Journalistiliitto: WSOY:n yt-neuvottelut olivat farssi!

Muuta vaihtoehtoa kuin irtisanomiset ei neuvotteluissa haluttu tutkia tai keskustella. Kiistaa käytiin jopa siitä, voidaanko työpaikkoja laittaa hakuun kesken yt-neuvottelujen.

- Tämä viittaa siihen, että kustannusyhtiön organisaatio oli lyöty lukkoon jo ennen neuvottelujen päättymistä ja että myös irtisanomisista oli päätetty etukäteen. Neuvotteluissa ei haluttu miettiä uudelleensijoittamisia eikä nykyisen henkilöstön kouluttamista, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

 

Niemisen mielestä neuvotteluja hankaloitti ratkaisevasti se, että asiat haluttiin salata niiltä henkilöiltä, joita neuvottelut koskivat.

- Tässä käytettiin painostusta, jotta neuvotteluihin osallistuneet eivät saisi puhua asioista yhtään mitään. Työntekijöillä on kuitenkin oikeus tietää heitä koskevista asioista ja tämä koskee myös liikesalaisuudeksi luokiteltavia tietoja, muistuttaa Nieminen.

Nieminen kuvaa WSOY:n yt-neuvotteluja yhdeksi pahimmista yt-neuvotteluista journalistikentässä jo puolitoista vuotta kestäneen yt-myllyn aikana. Irtisanomisten ja eläkeratkaisujen jälkeen WSOY:stä poistuu n. 30 työntekijää, joista jopa puolet on SJL:on jäseniä.

- WSOY näyttää olevan pahan kerran sekaisin. Uusi organisaatio tulee käyttöön potkimalla kovan luokan ammattilaisia ulos talosta sen jälkeen kun täysin poikkeavalla menettelyllä potkitaan yksi kustantamon tärkeimmistä kirjailijoista ulos.

Suomen Journalistiliitto edustaa yli 15-tuhatta toimituksellista työntekijää, jotka tekevät työtä freelancereina ja työsuhteessa sanoma- ja aikakauslehdistössä, televisiossa, radioissa ja kustannusyhtiöissä.

Lisätietoja antavat:

  • puheenjohtaja Arto Nieminen, 0400 981 957
  • työehtoasiamies Sanna Nikula, 0400 548 708

Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.