Uutiset / 04.02.2020

Journalistiliitto valmis välittömiin työtaistelutoimiin

  Journalistiliiton valtuusto kokoontui tiistaina 4. helmikuuta. Kokous päätti, että liiton hallitus voi käynnistää työtaistelutoimenpiteet välittömästi, mikäli lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimusneuvottelut sitä vaativat. Jos työtaistelutoimenpiteisiin ryhdytään, ne koskevat lehdistössä työskenteleviä journalisteja ja/tai kustannustoimittajia. Jos lakko alkaisi, lakkovaroitus annetaan kahta viikkoa aiemmin. Muissa työtaistelutoimenpiteissä kuten ylityökiellossa kahden viikon varoaikaa ei tarvita. Sekä lehdistön että kustannustoimittajien neuvotteluissa pöydällä ovat edelleen työaika-asiat kuten kiky-tunnit ja lomat. - Työnantaja haluaa pidentää työaikaa, me emme halua. Siitä tässä on viime kädessä kyse, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Pienemmissä sisältökysymyksissä on päästy eteenpäin. Lehdistön ja kustannustoimittajien lisäksi muun muassa Ylen ja MTV:n neuvottelut seisovat. Työehtosopimusten solmimista hidastaa sekä Journalistiliiton aloilla että muilla aloilla se, että vientialat eivät ole saaneet omia sopimuksiaan tehtyä. Työnantajapuoli ei halua sopia ennen kuin vientialojen sopimukset on tehty. Lehdistön järjestövalmiustyöryhmän puheenjohtaja Asko Lehtonen, onko liitto valmis työtaistelutoimenpiteisiin? – Kyllä, Journalistiliitto on valmis työtaistelutoimenpiteisiin. Suunnitelmat ovat valmiina.   Lue Hanne Ahon haastattelu työehtosopimustilanteesta tuoreesta Journalisti-lehdestä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.