Uutiset / 16.10.2018

Journalistiliitto: Toimittajien kiusaamisen loputtava

Journalistien työ on julkista ja siihen kohdistuva kritiikki kuuluu asiaan. Tahallinen häirintä tai yksittäiseen toimittajaan kohdistuvat vaientamisyritykset tai vainokampanjat sen sijaan eivät kuulu normaaliin työhön. Pahimmillaan ne vaarantavat paitsi yksittäisen toimittajan työskentelyn myös sananvapautta ylipäätään. Tutkintapyyntöjen tehtailu on tunnettu keino häiritä toimittajia sekä Suomessa että muissa länsimaissa. Toistuvat tutkintapyynnöt, joiden tarkoitus on vaikeuttaa toimittajien työskentelyä, kuormittavat myös poliisia ja oikeusviranomaisia. Viime viikolla uutisoitiin, että helsinkiläistä toimittajaa Johanna Vehkoota syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Vehkoo oli luonnehtinut Lokkaa omalla suljetulla Facebook-seinällään rasistiksi ja natsiksi. Lokka sai aiemmin tänä syksynä sakkotuomion vuosina 2013 – 2017 tapahtuneesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän on häirinnyt muun muassa Vehkoota julkisesti eri tavoin vuosien ajan. Tämä on kenen tahansa nähtävissä Lokan Youtube –kanavilla. Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti. Viime talvena syyttäjä päätti, että kyseenalainen kirjoittelu poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä ei johda syytteisiin. Syyttäjä lopetti asian tutkinnan sillä perusteella, ettei ryhmän kommentteja ollut tarkoitettu julkiseksi. Poliisien ryhmässä oli 2800 jäsentä. Nyt syytteen saanut Vehkoo oli julkaissut tekstin omalla suljetulla Facebook-seinällään rajatulle joukolle. Teksti oli näkyvillä alle kolmelle sadalle ihmiselle.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.