Generell / 16.10.2018

Journalistförbundet: Det måste bli ett slut på trakasserier mot journalister

Det journalistiska arbetet är offentligt och kritik mot arbetet är en del av jobbet. Trakasserier eller försök att tysta ner enskilda journalister hör däremot inte till arbetet, skriver Journalistförbundet i ett ställningstagande med anledning av åtalet mot journalisten Johanna Vehkoo. Trakasserier eller försök att tysta ner enskilda journalister ska inte vara en del av det journalistiska arbetet. I värsta fall utgör dessa ett hot, inte bara mot den enskilda journalisten, utan mot yttrandefriheten överlag. Att upprepade gånger göra en begäran om polisutredning är en känd metod för att trakassera journalister både i Finland och övriga västländer. Begärans, vars mål är att störa journalisternas arbete, belastar också polisen och rättsväsendet. Förra veckan lyfte nyheterna (bland annat Yle) fram att journalisten Johanna Vehkoo åtalas för ärekränkning av stadsfullmäktigeledamot Junes Lokka från Uleåborg. Vehkoo har på sin egen stängda Facebook-vägg beskrivit Lokka som rasist och nazist. Lokka dömdes tidigare i höst till böter för hets mot folkgrupp (brotten skedde 2013–2017). Lokka har trakasserat Vehkoo offentligt på olika sätt i flera år. Det här kan vem som helst se på bland annat Lokkas Youtube-kanal. Journalistförnundet kräver att människor behandlas jämlikt inför lagen. I vintras beslutade riksåklagaren att tvivelaktiga skriverier i en stängd Facebook-grupp för poliser inte leder till åtal (läs mer till exempel på Svenska Yle). Riksåklagaren lade ner saken eftersom gruppens kommentarer inte var ämnade att vara offentliga. Polisens grupp hade 2 800 medlemmar. Vehkoo som nu åtalas hade publicerat en text på sin egen stängda Facebook-vägg, för en begränsad grupp. Texten kunde läsas av mindre än 300 personer. Översättning och bearbetning: Lina Laurent

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.