Uutiset / 14.11.2019

Journalistiliitto: lehtien jakelu turvattava

Journalistiliitto vaatii painettujen lehtien jakelun turvaamista. ”Lehtien jakelun turvaaminen vaatii nyt selkeää ratkaisua valtiolta”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Postin kulkeminen on perusoikeus ja täysin välttämätöntä myös tiedonvälityksen kannalta. Esimerkiksi paikallislehtien merkitys oman alueen tiedonkulkuun ja päätöksentekoon on ehdoton.” Valtion tuki on välttämätöntä, jotta paperilehdet saadaan perille median digitalisoitumisen murrosvaiheessa. ”Postin kulkua ei turvata pienentämällä postilaisten pieniä palkkoja”. Jakelukustannukset ovat nousseet merkittävästi, kymmenessä vuodessa yli 60%. Nyt lukijan rahasta suurempi osa kuluu lehden jakeluun kuin sisällön tekemiseen. Edelleen valtaosa suomalaisista, noin 70%, haluaa lukea lehtensä paperista. Muissa Pohjoismaissa valtio tukee lehtien jakelua. Norjassa lehtitalot saavat jakelutukea ja Ruotsissa sekä Tanskassa valtio tukee jakelua antamalla postille pääomatukea. Suomessa lehtien jakelun tukemisesta on keskusteltu pitkään ja asiasta on tehty selvityksiä. Päätöksiä ei kuitenkaan ole tehty. Lehtien kuljetus- ja jakelutuet on Suomessa lakkautettu asteittain vuoteen 1996 mennessä. Valtio sen sijaan ottaa jakelua hoitavasta Postista osinkoja vuosittain kymmeniä miljoonia euroja. Tällä viikolla asetettu työryhmä selvittää vaihtoehtoja jakelun turvaamiseksi. ”Nyt vihdoin on tehtävä päätöksiä. Aiemmat selvitykset ovat osoittaneet, että tuki on tiedonvälityksen kannalta välttämätöntä.”

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.