Uutiset / 04.09.2024

Journalistiliitto: Hallituksen päätös tukea Julkisen sanan neuvostoa on oikea 

Journalistiliitto kiittää hallituksen päätöstä perua Julkisen sanan neuvoston valtionavun lakkautus. 

Oikeusministeriö kertoi keskiviikkona 4. syyskuuta, että se esittää Julkisen sanan neuvoston toimintaan ensi vuodelle 102 000 euron avustusta. Tänä vuonna JSN sai toimintaansa valtiolta 135 000 euroa vuodessa. 

Alun perin oikeusministeriö aikoi poistaa Julkisen sanan neuvoston saaman avustuksen kokonaan

”Julkisen sanan neuvoston tuki säilyy sittenkin hyvällä tasolla, vaikka sitä toki leikataankin”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. 

”Tuki takaa neuvoston edellytykset huolehtia siitä, että suomalaisten luottamus mediaan säilyy hyvänä ja että journalistit noudattavat alan pelisääntöjä. Olen iloinen siitä, että myös hallitus ymmärsi tämän.” 

Hallitus päätti keväällä kehysriihessä leikata oikeusministeriön avustuksia 3,5 miljoonalla. Budjettiriihessä se päätti kuitenkin, että avustusleikkaus jää noin 1,9 miljoonaan. 

Julkisen sanan neuvoston toimintaansa saama avustus kattaa sen kuluista noin kolmanneksen. JSN on perustettu vuonna 1968. Valtio on tukenut neuvoston toimintaa sen alkuajoista lähtien.  


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.