Uutiset / 19.05.2022

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho: Tuemme heitä, joilta on viety sananvapaus

Puheenjohtaja Hanne Aho puhui Journalistiliiton valtuustossa 19.5.2022. Kuva: Heli Saarela Kuva:
Journalistiliiton valtuusto aloitti kevätkokouksensa tänään torstaina 19.5.  Avaussanoissaan puheenjohtaja Hanne Aho käsitteli avaussanoissaan muun muassa sananvapautta, työmarkkinatilannetta sekä freelancereiden toimeentuloa. Hanne Aho otti esille tuoreen lehdistönvapausindeksin. ”Suomi putosi Toimittajat ilman rajoja-järjestön vuosittaisessa sananvapausindeksissä viidenneksi. Syinä olivat ainakin Helsingin Sanomien kolmen toimittajan saamat syytteet sekä mediaomistuksen keskittyminen Suomessa.”  Tilanne Suomessa on kuitenkin hyvä. Se asettaa meille velvollisuuksia, Aho sanoi. Pohjoismassa on lähes ainutlaatuinen mahdollisuus puhua, kirjoittaa ja julkaista vapaasti.   ”Meidän pitää käyttää tuota mahdollisuutta asettaaksemme vallanpitäjät vastuuseen ja informoidaksemme yleisöjä. Mutta meidän tulee myös kantaa vastuumme siitä, että tuemme heitä, joilta on viety sananvapaus.” Journalistiliiton puheenjohtaja on huolissaan monen maan sananvapaustilanteesta. ”Venäjällä, Valko-Venäjällä, Afganistanissa ja monissa muissa maissa journalistit tekevät työtään sietämättömän vaikeassa ympäristössä: sodan, sensuurin, vainon ja köyhyyden oloissa.” Suomalaisten on tuettava heitä monin eri tavoin Inflaatio iskee freelancereihin  Hanne Aho otti puheessaan esiin inflaation vaikutuksen media-alan freelancereihin. Hänen mukaansa yleistä hintatason nousua ja esimerkiksi polttoaineen kallistumista on vaikea saada lisättyä palkkioihin. Suomessa inflaatio on 5,7 prosenttia.   ”Inflaatio koskee myös todella kipeästi freelancereihin. Tämä vaikeuttaa freelancereiden toimeentuloa entisestään”. Aho muistutti, että palkka- ja palkkiokehitystä on tällä hetkellä erityisen vaikea ennustaa. Siihen vaikuttavat nyt poikkeuksellisen paljon raaka-aineiden hinta, maailmanpolitiikka, Ukrainan sota ja maailmantalous. Palkankorotukset yleisen linjan mukaisia  Journalistiliitto on talven ja kevään aikana solminut useita työehtosopimuksia, esimerkiksi Yleisradion ja MTV:n työntekijöiden uuden sopimukset.   ”Palkankorotukset ovat olleet yleisen linjan mukaisia. Kaikki Journalistiliiton solmimissa sopimuksissa palkankorotukset ovat olleet kaksi prosenttia,” Aho muistutti.   Parhaillaan liitto neuvottelee uutta työsopimusta lehdistön työntekijöille. Sopimus umpeutuu toukokuun lopulla, ja valtuusto kokoontuu käsittelemään tilannetta 2. kesäkuuta. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.