Uutiset / 22.11.2023

Journalistiliiton hallitus keskusteli Tekijänoikeusneuvoston lausunnosta

Tekijänoikeusneuvosto antoi 26.10. lausunnon Journalistin päätoimittajan Maria Petterssonin kirjasta. Lausunnon mukaan Petterssonin siteerauskäytännöt olivat puutteelliset. Journalistiliiton hallitus keskusteli asiasta kokouksessaan torstaina 16.11. ja kuuli myös Petterssonia.


”Pyydän anteeksi sitä, että sitaattien merkintä ei ollut kirjassani hyvän tavan mukaista. Toimimme kustantajan kanssa hyvässä uskossa, että lähteytys olisi tietokirjaan riittävää, eikä tarkoitukseni ollut loukata kenenkään moraalisia oikeuksia. Otan tästä opikseni”, Pettersson sanoo.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnon jälkeen lainaus- ja viittauskäytännöistä on käyty keskustelua alan lisäksi myös julkisuudessa.

”On ollut epäselvyyttä siitä, mitä lausunto lopulta tarkoittaa kirja-alan käytännöille. Jotkut alan toimijat ovat tuoneet esiin, että asialla saattaisi olla vaikutuksia jopa journalismiin. Moni on myös sitä mieltä, että vaikutusta ei ole”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Keskustelemme tästä asiantuntijoiden kanssa.”

Hallitus totesi, että Pettersson on hoitanut työnsä Journalistin päätoimittajana erinomaisesti ja että Pettersson nauttii hallituksen täyttä luottamusta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.