Uutiset / 22.11.2023

Journalistiliiton hallitus keskusteli Tekijänoikeusneuvoston lausunnosta

Tekijänoikeusneuvosto antoi 26.10. lausunnon Journalistin päätoimittajan Maria Petterssonin kirjasta. Lausunnon mukaan Petterssonin siteerauskäytännöt olivat puutteelliset. Journalistiliiton hallitus keskusteli asiasta kokouksessaan torstaina 16.11. ja kuuli myös Petterssonia.


”Pyydän anteeksi sitä, että sitaattien merkintä ei ollut kirjassani hyvän tavan mukaista. Toimimme kustantajan kanssa hyvässä uskossa, että lähteytys olisi tietokirjaan riittävää, eikä tarkoitukseni ollut loukata kenenkään moraalisia oikeuksia. Otan tästä opikseni”, Pettersson sanoo.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnon jälkeen lainaus- ja viittauskäytännöistä on käyty keskustelua alan lisäksi myös julkisuudessa.

”On ollut epäselvyyttä siitä, mitä lausunto lopulta tarkoittaa kirja-alan käytännöille. Jotkut alan toimijat ovat tuoneet esiin, että asialla saattaisi olla vaikutuksia jopa journalismiin. Moni on myös sitä mieltä, että vaikutusta ei ole”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Keskustelemme tästä asiantuntijoiden kanssa.”

Hallitus totesi, että Pettersson on hoitanut työnsä Journalistin päätoimittajana erinomaisesti ja että Pettersson nauttii hallituksen täyttä luottamusta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.