Uutiset / 22.11.2023

Journalistiliiton hallitus keskusteli Tekijänoikeusneuvoston lausunnosta

Tekijänoikeusneuvosto antoi 26.10. lausunnon Journalistin päätoimittajan Maria Petterssonin kirjasta. Lausunnon mukaan Petterssonin siteerauskäytännöt olivat puutteelliset. Journalistiliiton hallitus keskusteli asiasta kokouksessaan torstaina 16.11. ja kuuli myös Petterssonia.


”Pyydän anteeksi sitä, että sitaattien merkintä ei ollut kirjassani hyvän tavan mukaista. Toimimme kustantajan kanssa hyvässä uskossa, että lähteytys olisi tietokirjaan riittävää, eikä tarkoitukseni ollut loukata kenenkään moraalisia oikeuksia. Otan tästä opikseni”, Pettersson sanoo.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnon jälkeen lainaus- ja viittauskäytännöistä on käyty keskustelua alan lisäksi myös julkisuudessa.

”On ollut epäselvyyttä siitä, mitä lausunto lopulta tarkoittaa kirja-alan käytännöille. Jotkut alan toimijat ovat tuoneet esiin, että asialla saattaisi olla vaikutuksia jopa journalismiin. Moni on myös sitä mieltä, että vaikutusta ei ole”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Keskustelemme tästä asiantuntijoiden kanssa.”

Hallitus totesi, että Pettersson on hoitanut työnsä Journalistin päätoimittajana erinomaisesti ja että Pettersson nauttii hallituksen täyttä luottamusta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.