Uutiset / 28.11.2023

Journalistiliiton hallitukselta vakava moite Maria Petterssonille

TIEDOTE 28.11.2023

Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson saa Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet toiminnastaan, jossa hän on rikkonut tutkijoiden moraalisia oikeuksia teoksessaan Suomen Historian jännät naiset. Hallitus päätti asiasta tänään 28.11.2023.

Maria Pettersson on pyytänyt ja pyytää anteeksi.

”Ymmärrän, että menettelytapani vaikuttaa uskottavuuteeni tekijänoikeuksien puolustajana. Tein väärin ja olen ottanut opikseni”, sanoo Maria Pettersson, joka tänään on julkaissut aiheesta laajan kommentin omalla Facebook-sivullaan.

Hallituksen pettymys on todella syvä. Maria Pettersson ei ole toiminut moraalisesti oikein eikä ole suhtautunut riittävällä vakavuudella siihen, että hän on käyttänyt muiden työtä hyväkseen. Hallitus ei kuitenkaan irtisano Petterssonia, koska hän pyysi anteeksi ja on hoitanut työnsä Journalisti-lehden päätoimittajana moitteetta.

Liiton hallitus on viime päivinä selvittänyt jäsenten käsityksiä tilanteesta ja myös saanut runsaasti palautetta jäseniltä ja ottanut palautteen huomioon. Liiton hallitus on käsitellyt asiaa useissa kokouksissa.

Liiton hallitus toteaa, ettei se hyväksy Petterssonin toimintatapaa. ”Toimintatapa loukkaa kaikkia niitä, jotka tekevät työnsä hyvin”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. ”Emme tuoneet paheksuntaamme riittävän selkeästi ja nopeasti julki, emmekä tarttuneet tilanteeseen riittävän päättäväisesti. Pyydän anteeksi. Epäonnistuimme Maria Petterssonin tietokirjaan liittyvän tekijänoikeuskiistan käsittelyssä.”

Otamme opiksemme

Puheenjohtaja Hanne Aho on haastatteluissa pohtinut, onko tekijänoikeusneuvoston lausunnolla merkitystä journalismiin vai ei.

”Nostin asian esille, kun sekä kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho että kustantaja Ville Rauvola olivat pohtineet asiaa julkisuudessa”, Hanne Aho sanoo. Sittemmin hän on käynyt keskusteluja sekä JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen sekä useiden päätoimittajien kanssa asiasta. Keskustelujen tavoitteena oli selvittää, onko Journalistin ohjeita tarve tarkentaa nykyisestä. ”Tällaista tarvetta ei nähty, vaikka keskustelua pidettiinkin tärkeänä. Asia on nyt selvitetty”, Hanne Aho sanoo.

Journalistiliitto ei ole sitä mieltä, että lähteiden merkitseminen ja asianmukainen lainaaminen olisi suomalaista journalismia laajemmin koskeva ongelma.

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho on myös todennut tekijänoikeusneuvoston lausunnon tarkoittavan sitä, että Maria Pettersson ei olisi plagioinut kirjassaan.

”En enää sanoisi niin. Menettelytapa oli Petterssonilla väärä. Olin silloin niiden tietojen varassa, joita olin saanut Petterssonin kustantajalta, Suomen kustannusyhdistykseltä ja Petterssonilta itseltään. Minun olisi pitänyt selvittää asia paremmin”, Hanne Aho toteaa.

”Olemme epäonnistuneet tämän asian viestinnässä. Otamme opiksemme ja kehitämme toimintaamme”, Hanne Aho sanoo.

Journalistiliitto jatkaa työtään jäsentensä edunvalvonnan ja sananvapauden puolesta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.