Uutiset / 28.11.2023

Journalistiliiton hallitukselta vakava moite Maria Petterssonille

TIEDOTE 28.11.2023

Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson saa Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet toiminnastaan, jossa hän on rikkonut tutkijoiden moraalisia oikeuksia teoksessaan Suomen Historian jännät naiset. Hallitus päätti asiasta tänään 28.11.2023.

Maria Pettersson on pyytänyt ja pyytää anteeksi.

”Ymmärrän, että menettelytapani vaikuttaa uskottavuuteeni tekijänoikeuksien puolustajana. Tein väärin ja olen ottanut opikseni”, sanoo Maria Pettersson, joka tänään on julkaissut aiheesta laajan kommentin omalla Facebook-sivullaan.

Hallituksen pettymys on todella syvä. Maria Pettersson ei ole toiminut moraalisesti oikein eikä ole suhtautunut riittävällä vakavuudella siihen, että hän on käyttänyt muiden työtä hyväkseen. Hallitus ei kuitenkaan irtisano Petterssonia, koska hän pyysi anteeksi ja on hoitanut työnsä Journalisti-lehden päätoimittajana moitteetta.

Liiton hallitus on viime päivinä selvittänyt jäsenten käsityksiä tilanteesta ja myös saanut runsaasti palautetta jäseniltä ja ottanut palautteen huomioon. Liiton hallitus on käsitellyt asiaa useissa kokouksissa.

Liiton hallitus toteaa, ettei se hyväksy Petterssonin toimintatapaa. ”Toimintatapa loukkaa kaikkia niitä, jotka tekevät työnsä hyvin”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. ”Emme tuoneet paheksuntaamme riittävän selkeästi ja nopeasti julki, emmekä tarttuneet tilanteeseen riittävän päättäväisesti. Pyydän anteeksi. Epäonnistuimme Maria Petterssonin tietokirjaan liittyvän tekijänoikeuskiistan käsittelyssä.”

Otamme opiksemme

Puheenjohtaja Hanne Aho on haastatteluissa pohtinut, onko tekijänoikeusneuvoston lausunnolla merkitystä journalismiin vai ei.

”Nostin asian esille, kun sekä kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho että kustantaja Ville Rauvola olivat pohtineet asiaa julkisuudessa”, Hanne Aho sanoo. Sittemmin hän on käynyt keskusteluja sekä JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen sekä useiden päätoimittajien kanssa asiasta. Keskustelujen tavoitteena oli selvittää, onko Journalistin ohjeita tarve tarkentaa nykyisestä. ”Tällaista tarvetta ei nähty, vaikka keskustelua pidettiinkin tärkeänä. Asia on nyt selvitetty”, Hanne Aho sanoo.

Journalistiliitto ei ole sitä mieltä, että lähteiden merkitseminen ja asianmukainen lainaaminen olisi suomalaista journalismia laajemmin koskeva ongelma.

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho on myös todennut tekijänoikeusneuvoston lausunnon tarkoittavan sitä, että Maria Pettersson ei olisi plagioinut kirjassaan.

”En enää sanoisi niin. Menettelytapa oli Petterssonilla väärä. Olin silloin niiden tietojen varassa, joita olin saanut Petterssonin kustantajalta, Suomen kustannusyhdistykseltä ja Petterssonilta itseltään. Minun olisi pitänyt selvittää asia paremmin”, Hanne Aho toteaa.

”Olemme epäonnistuneet tämän asian viestinnässä. Otamme opiksemme ja kehitämme toimintaamme”, Hanne Aho sanoo.

Journalistiliitto jatkaa työtään jäsentensä edunvalvonnan ja sananvapauden puolesta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Lehdistönvapaus globaalisti yhä ahtaammalla: Itä-Eurooppa suuri huoli, valopilkkuna Ukrainan loikka, Suomessakin haasteita

Suomi on säilyttänyt viidennen sijansa indeksissä, mutta tilanteen heikkeneminen etenkin Itä-Euroopassa on Suomellekin suuri huoli.

Vain yksi mediayritys vastasi Journalistiliiton kutsuun

Journalistiliitto kutsui 50 media-alan yritystä ja päättäjää keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista. Kutsuun vastasi Kansan Uutiset

Journalistiliitto onnittelee satavuotiasta Journalisti-lehteä

Onnittelut menevät myös lehden rautaisille tekijöille. Lehti on tarjonnut jo vuosisadan ajan tärkeää tietoa media-alan ammattilaisista ja alasta.