Uutiset / 03.06.2020

Journalistiliiton Aho: Mediatukiavaus tärkeä, elintärkeää päästä eteenpäin

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen Kuva:
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka esittää journalistisen työn tukemiseksi viiden miljoonan euron ja uutistoimistojen tukeen 2,5 miljoonan euron summaa valtion lisätalousarvioon. Tuen tarkoitus on auttaa koronakriisistä kärsinyttä mediaa ja varmistaa tiedonvälitystä. ”On hyvä, että avaus on saatu tehtyä, mutta on elintärkeää, että tämän avauksen jälkeen pääsemme asiassa eteenpäin”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Koronakriisi on vähentänyt rajusti median mainostuloja, joka on journalismin rahoittamisen toinen kivijalka tilausmaksujen ohella. Yli puolet mediataloista on lomauttanut henkilöstöään. Pahimmillaan alaa uhkaavat irtisanomiset ja konkurssit. ”Tämän koronakriisin hoitamisen lisäksi median pysyvä tuki on välttämätön toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tiedonvälityksen varmistamiseksi Suomessa on otettava käyttöön laajasti erilaisia keinoja kuten arvonlisäveron alentaminen, jakelumaksujen pienentäminen sekä suora mediatuki”. Muut Pohjoismaat ovat jo lisänneet mediatukiaan 24–64 miljoonalla eurolla koronakriisin vuoksi. Myös normaalioloissa journalismia tuetaan muissa Pohjoismaissa vuosittain 50–80 miljoonalla eurolla. Suomessa vähemmistökielisen uutismedian tuki on tänä vuonna 0,5 miljoonaa ja kulttuurilehtien tuki 0,8 miljoonaa euroa. Samaan aikaan median verotus on selvästi muita Pohjoismaita korkeampi. Hanne Ahon mukaan suomalaisen median pudotus on ollut viime vuosikymmenenä dramaattinen. ”Valtion on toimillaan edesautettava media toimintakykyiseksi koko Suomessa.”

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.