Uutiset / 03.11.2015

Journalismi yhä vaarallisempi ammatti

YK:n yleiskokous päätti teemapäivästä sen jälkeen, kun kaksi ranskalaista toimittajaa oli surmattu Malissa 2. marraskuuta 2013.

Yli 700 journalistia on tapettu työnsä vuoksi kymmenen vuoden aikana, muistutti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. ”Moni menettää henkensä konflikteissa, joista he lähtivät raportoimaan pelottomasti, mutta monia on myös tietoisesti vaiennettu siksi, että he yrittivät kertoa totuuden”, Ban sanoi.

Vain seitsemän prosenttia toimittajasurmista on selvitetty, ja ainoastaan yksi tapaus kymmenestä pääsee edes asiallisen tutkinnan piiriin.

Committee to Protect Journalists (CPJ) painottaa, että rankaisemattomuus johtaa uusiin veritöihin. Se on usein myös oire pahenevasta konfliktista ja oikeudellisen järjestelmän murenemisesta.

CPJ:n mukaan surmatuista toimittajista 94 prosenttia on paikallisia ja sama luku kertoo myös miesten osuuden.

YK:lta vaaditaan enemmän

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco tilastoi viime vuodelta 87 surmaa, joiden kohteena olivat toimittajat ja muu mediaväki sekä someaktivistit.

Toimittajiin kohdistuvat rikokset jäävät kuitenkin YK:lta usein huomaamatta, ja varsinkin konflikti- ja -kriisialueilla, kuten Etelä-Sudanissa ja Burundissa, paheksuu Human Rights Watchin Akshaya Kumar.

YK:n rauhanturvajoukkojen tai ihmisoikeustoimisto OHCHR:n tehtävissä olevien tarkkailijoiden pitäisi ponnistella enemmän sen eteen, että toimittajia vastaan hyökänneet saataisiin vastuuseen, hän sanoo.

”Kun valtion turvallisuusjoukot käyvät toimittajien, kuten burundilaisen Esdras Ndikumanan tai eteläsudanilaisen Peter Julius Moin kimppuun, ne hyötyvät vallitsevasta rankaisemattomuuden kulttuurista”, Kumar jatkaa.

Kaduista häpeäpaaluja

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on päättänyt nimetä Pariisissa 12 katua murhattujen, kidutettujen tai kadonneiden journalistien mukaan. Kullakin kadulla sijaitsee sen maan lähetystö, jossa toimittaja on joutunut rankaisemattoman rikoksen uhriksi.

Uuden katuosoitteen on tarkoitus kiinnittää kyseisten valtioiden huomio velvollisuuksiin, joita ne ovat laiminlyöneet ja muistuttaa, että rikoksiin syyllistyneet tulee vetää vastuuseen. http://fightimpunity.org

CPJ on koonnut vuodesta 2008  Global Impunity Indexiä maista, joissa toimittajiin kohdistuvat rikokset jäävät rankaisematta. Somalia on nyt ensi kerran ohittanut Irakin kärkipaikalla. Kymmenen viime vuoden aikana Somaliassa on tapettu yksi tai useampi toimittaja vuosittain ja tapaukset ovat jääneet tutkimatta. Irakissa toimittajasurmat vähenivät sodan päätyttyä. Isis on sittemmin tappanut ainakin kaksi ammattikunnan jäsentä, muita tapauksia CPJ ei ole pysynyt dokumentoimaan asianmukaisesti.

Vuoden 2014 jälkeen listalta on päässyt pois ainoastaan Kolumbia.

”Yli puolet listan maista on demokratioita, joissa on toimiva lainvalvonta ja oikeuslaitos, mutta tappajat kulkevat silti vapaina. Kansainvälisen yhteisön on jatkettava noiden hallitusten painostamista, jotta ne pitävät kiinni sitoumuksistaan”, vaatii CPJ:n raportin laatinut Elisabeth Witchel.

Kansainvälisen Journalistiliiton IFJ:n kampanjakuukausi päättyy 23.11., jolloin on Ampatuanin joukkomurhan vuosipäivä. Filippiineillä vuonna 2009 tapahtuneessa verilöylyssä murhattiin mm. 32 journalistia, ketään ei vielä ole asetettu syytteeseen tapahtuneesta.

Unescon teemasivu: http://www.unesco.org/new/index.php?id=126678

Kansainvälisen sananvapausverkosto IFEX:n teemasivu: http://www.ifex.org/noimpunity/

IFJ:n teemasivu: http://www.ifj.org/campaigns/end-impunity-2015/

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.