Uutiset / 14.08.2013

Jordania tukahduttaa nettimediaa

Jordanian julkaisutoimintaa valvova virasto sulki kesä- ja heinäkuussa lähes 300 nettisaittia. Viranomaisten mukaan ne eivät täyttäneet viime syyskuussa voimaan tulleita uusia määräyksiä, jotka edellyttävät kaikkien viestimien rekisteröityvän.

Toimittajat ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Jordaniaa lehdistön- ja ilmaisunvapauden rajoittamisesta. Viisi suljettua sivustoa vei asian oikeuteen heinäkuun lopulla. Niiden lakimies Mohammad Qatishat sanoo, että lehdistölain muutos on vastoin perustuslakia ja saittien sulkeminen ilman oikeuden päätöstä laitonta.

Julkaisuviraston johtaja Fayez Shawabkeh puolustaa sulkemisten laillisuutta sillä, että perustuslaki suojaa toimiluvan saaneita viestimiä eikä koske luvattomia webbisivustoja.

Oikeuden päätöstä odotellessaan nettimedia perustaa peilisivustoja ja jakaa ohjeita sulkujen kiertämiseen. Uutisia julkaistaan Facebookissa sekä muilla sosiaalisen median kanavilla. Lisäksi järjestetään mielenosoituksia ja julkisia keskustelutilaisuuksia.

Kielto kuitenkin puree, Khabar Jo -sivuston julkaisija Alaa Fazaa myöntää. ”Kaksi yritystä aikoo lopettaa ilmoittelun sivuillamme, koska pääsy niille on estetty.”

Fazaa valittaa, että uutisten julkaiseminen entiseen tapaan ei onnistu, koska hänellä ei ole rahaa henkilökunnan palkkoihin. Hän on luonut peilisivuston, mutta ”harvat jaksavat seurata sitä.”
 
Arabikevät innoitti

Sähköinen ja nettimedia ovat kukoistaneet Jordaniassa kymmenen viime vuoden aikana. Avoin keskustelu on kuitenkin huolestuttanut vallanpitäjiä, varsinkin arabikevään alettua 2011.

”Uusi poliittinen ilmapiiri syntyi arabikevään myötä. Korruptiosta ja johtohenkilöistä alettiin puhua aiempaa suorasukaisemmin”, sanoo blogisivusto 7ibrin päätoimittaja Lina Ejeilat.

”Webbisivustojen avaama keskustelu korruptiosta häiritsi selvästi hallitusta ja myös osaltaan painosti sen viemään joitain tapauksia oikeuteen”, hän jatkaa.

Fazaan mukaan sensuuri ei ole yhden yön juttu, vaan ilmapiiri on kypsynyt jo useamman vuoden.

Hallitus vaatii nyt kaikkia sivustoja rekisteröitymään ja sanoo siten suojelevansa kansalaisia kiristykseltä ja mustamaalaukselta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vaatimus loukkaa ilmaisunvapauden periaatetta, johon Jordania on sitoutunut.

AmmanNetin johtaja Daoud Kuttab arvelee, että kyse on pelottelusta, jolla hallitus koettaa saada nettimedian tanssimaan oman pillinsä mukaan.

Julkaisuviraston Shawabkeh puolustaa lakimuutosta sillä, että pankkiirit, isojen yritysten omistajat ja investoijat pelkäsivät parjausta ja kiristystä. ”Tarkoitus oli myös suojella tavallisia jordanialaisia”, hän lisää.

”Kyse on eliitin suojelusta. Meidän ei haluta kirjoittavan politiikan, liike-elämän tai muiden alojen eliitistä”, Fazaa kuittaa.

Hänen mukaansa riippumattomat nettisivustot viestivät asioita, joita hallitus ei halua kansan tietävän.

 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.