Uutiset / 14.08.2013

Jordania tukahduttaa nettimediaa

Jordanian julkaisutoimintaa valvova virasto sulki kesä- ja heinäkuussa lähes 300 nettisaittia. Viranomaisten mukaan ne eivät täyttäneet viime syyskuussa voimaan tulleita uusia määräyksiä, jotka edellyttävät kaikkien viestimien rekisteröityvän.

Toimittajat ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Jordaniaa lehdistön- ja ilmaisunvapauden rajoittamisesta. Viisi suljettua sivustoa vei asian oikeuteen heinäkuun lopulla. Niiden lakimies Mohammad Qatishat sanoo, että lehdistölain muutos on vastoin perustuslakia ja saittien sulkeminen ilman oikeuden päätöstä laitonta.

Julkaisuviraston johtaja Fayez Shawabkeh puolustaa sulkemisten laillisuutta sillä, että perustuslaki suojaa toimiluvan saaneita viestimiä eikä koske luvattomia webbisivustoja.

Oikeuden päätöstä odotellessaan nettimedia perustaa peilisivustoja ja jakaa ohjeita sulkujen kiertämiseen. Uutisia julkaistaan Facebookissa sekä muilla sosiaalisen median kanavilla. Lisäksi järjestetään mielenosoituksia ja julkisia keskustelutilaisuuksia.

Kielto kuitenkin puree, Khabar Jo -sivuston julkaisija Alaa Fazaa myöntää. ”Kaksi yritystä aikoo lopettaa ilmoittelun sivuillamme, koska pääsy niille on estetty.”

Fazaa valittaa, että uutisten julkaiseminen entiseen tapaan ei onnistu, koska hänellä ei ole rahaa henkilökunnan palkkoihin. Hän on luonut peilisivuston, mutta ”harvat jaksavat seurata sitä.”
 
Arabikevät innoitti

Sähköinen ja nettimedia ovat kukoistaneet Jordaniassa kymmenen viime vuoden aikana. Avoin keskustelu on kuitenkin huolestuttanut vallanpitäjiä, varsinkin arabikevään alettua 2011.

”Uusi poliittinen ilmapiiri syntyi arabikevään myötä. Korruptiosta ja johtohenkilöistä alettiin puhua aiempaa suorasukaisemmin”, sanoo blogisivusto 7ibrin päätoimittaja Lina Ejeilat.

”Webbisivustojen avaama keskustelu korruptiosta häiritsi selvästi hallitusta ja myös osaltaan painosti sen viemään joitain tapauksia oikeuteen”, hän jatkaa.

Fazaan mukaan sensuuri ei ole yhden yön juttu, vaan ilmapiiri on kypsynyt jo useamman vuoden.

Hallitus vaatii nyt kaikkia sivustoja rekisteröitymään ja sanoo siten suojelevansa kansalaisia kiristykseltä ja mustamaalaukselta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vaatimus loukkaa ilmaisunvapauden periaatetta, johon Jordania on sitoutunut.

AmmanNetin johtaja Daoud Kuttab arvelee, että kyse on pelottelusta, jolla hallitus koettaa saada nettimedian tanssimaan oman pillinsä mukaan.

Julkaisuviraston Shawabkeh puolustaa lakimuutosta sillä, että pankkiirit, isojen yritysten omistajat ja investoijat pelkäsivät parjausta ja kiristystä. ”Tarkoitus oli myös suojella tavallisia jordanialaisia”, hän lisää.

”Kyse on eliitin suojelusta. Meidän ei haluta kirjoittavan politiikan, liike-elämän tai muiden alojen eliitistä”, Fazaa kuittaa.

Hänen mukaansa riippumattomat nettisivustot viestivät asioita, joita hallitus ei halua kansan tietävän.

 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton tes-kierros käynnistyy: Sopimukset 6000 jäsenelle vappuun mennessä

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on alkamassa. Tällä kertaa kierros kestää puolisen vuotta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset sopimukset umpeutuvat vapuksi.

Journalistinaisen palkkapäivä on 13.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti.

Lähes kaksi kolmesta oireilee psyykkisesti elokuva- ja tv-alalla

Oireilu käy ilmi Työterveyslaitoksen kyselystä, johon vastasi yli 600 alan ammattilaista. Elokuva- ja tv-alan tuotantojen työhyvinvointia ei ole aiemmin laaja-alaisesti kartoitettu Suomessa.