Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Jo toinen toimittajamurha EU-maassa lyhyen ajan sisällä

Suomen Journalistiliitto (SJL) yhtyy kansainvälisiin surunvalitteluihin Jan Kuciakin ja tämän naisystävän murhasta. SJL yhtyy myös vaatimuksiin murhien pikaisesta selvittämisestä ja syyllisten saattamisesta vastuuseen.

Jan Kuciak. Kuva: Aktuality.sk

Slovakialainen tutkiva journalisti Jan Kuciak löydettiin naisystävänsä kanssa ammuttuina kotoaan sunnuntaina 25. helmikuuta. Slovakian poliisi tutkii kuolemaa murhana ja epäilee sen liittyneen Kuciakin työhön journalistina. Hän oli tutkinut korkeiden piirien veronkiertoa ja veropetoksia.

Jan Kuciakin murha on ennennäkemätön hyökkäys tutkivaa journalismia ja median vapautta vastaan Slovakiassa, sanoo Slovakian journalistiliitto.

”Tämä on jo toinen tutkivan journalistin murha Euroopan Unionin jäsenmaassa muutaman kuukauden sisään”, huomauttaa Suomen Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola.

Korruptiota paljastanut tunnettu maltalainen tutkiva journalisti Daphne Caruana Galitzia murhattiin autopommilla kotikaupungissaan viime lokakuun puolivälissä. Kolme tunnettua rikollista on asetettu syytteeseen murhasta. Journalistijärjestöt vaativat riippumatonta tutkimusta, jotta murhan syyt ja mahdolliset tilaajat saataisiin selville.

”Lehdistönvapaus on kaventunut Euroopassa huolestuttavalla tavalla viime vuosina ja journalistien uhkailu ja painostus on lisääntynyt myös sellaisissa maissa, joissa on totuttu vapaaseen mediaan ja journalistien turvalliseen toimintaympäristöön”, sanoo Rekola.

”Nyt kun journalisteja on alettu tappaa EU-maissakin, on kaikkien jäsenmaiden viranomaisten todellakin aika alkaa tehdä jotain konkreettista suunnan kääntämiseksi. Slovakian, Maltan ja kaikkien muidenkin Euroopan maiden hallitusten on viipymättä pantava toimeen Euroopan neuvoston suositukset journalismin suojelemiseksi ja journalistien ja muiden median toimijoiden turvallisuuden takaamiseksi.”

 

Lisää aiheesta: