Generell / 02.03.2018

Två journalistmord i EU på kort tid

Jan Kuciak. Foto: Aktuality.sk Bild:
Finlands Journalistförbund (FJF) deltar i de internationella kondolenaserna med anledning av mordet på den slovakiska jounalisten Jan Kuciak och hans flickvän. Förbundet ställer sig också bakom kraven på att morden klaras upp fort och att de skyldiga ställs till svars. Den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans flickvän hittades ihjälskjutna i sitt hem söndagen den 25 februari. Slovakiska polisen undersöker fallet som mord och misstänker att det hänger samman med Kuciaks arbete som journalist. Han har undersökt skattesmitning och skattebedrägerier i högt uppsatta kretsar. Mordet är en oerhörd attack mot undersökande journalistik och mediernas frihet i Slovakien, säger landets journalistförbund. "Det här är redan det andra mordet på en undersökande journalist i ett EU-land inom bara några månader", påpekar Journalistförbundets ombudsman för internationella frågor Juha Rekola.   Den ansedda maltesiska undersökande journalisten Daphne Caruana Galitzia, som avslöjat korruption, mördades i ett bilbombsattentat i sin hemstad i mitten av oktober i fjol. Tre kända kriminella står åtalade mordet. Journalistorganisationerna kräver en oberoende utredning för att avslöja motiven till dådet och dem som eventuellt beställt det. ”Pressfriheten har kringskurits på ett oroväckande sätt i Europa under de senaste åren och hoten och påtryckningarna mot journalister har ökat också i sådana länder, där man vant sig vid fria medier och en trygg arbetsmiljö för journalister", säger Rekola. ”Nu då journalister har börjat dödas också i EU-länder är det verkligen dags för medlemsländernas myndigheter att göra något konkret för att vända utvecklingen. Slovakiens, Maltas och även alla andra europeiska länders regeringar ska utan dröjsmål införa Europeiska rådets rekommendationer för att skydda journalistiken och garantera journalisternas och de andra medieaktörernas trygghet."    

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.