Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Itsensätyöllistäjien tavoitekysely: 97 prosenttia haluaa Journalistiliiton neuvottelevan palkkioista

Journalistiliitto sai vahvan mandaatin neuvotella itsensätyöllistäjien palkkioista, kun se kysyi freelance-jäseniltään mielipidettä kollektiivisiin neuvotteluihin tuotavista asioista.

80 prosenttia kyselyn vastaajista toivoo, että liitto neuvottelee ja sopii minimipalkkioista, palkkioiden korotuksista ja erilaisista lisäkorvauksista. Vain kolmen prosentin mielestä parasta olisi, jos liitto neuvottelisi ja sopisi muista asioista, mutta ei palkkioista. Loput katsovat, että liiton olisi hyvä neuvotella ja sopia joko vain minimipalkkioista tai vain palkkioiden korotuksista.

Kyselyyn tuli 307 vastausta. Palkkioiden lisäksi vastaajat toivovat liiton neuvottelevan erityisesti tekijänoikeuksista.

Jäsenet toivovat ajantasaista viestintää neuvotteluista

Journalistiliitto kysyi jäseniltä myös toiveita viestinnästä. Kyselyn vastaajat haluavat saada tietoa neuvotteluista erityisesti liiton ja sen jäsenyhdistysten jäsenkirjeistä ja verkkosivustoilta sekä Journalisti-lehdestä. Viestinnältä halutaan ajantasaisuutta, suoruutta ja konkretiaa.

Journalistiliiton hallitus on asettanut neuvottelukunnan, jonka on tarkoitus aloittaa itsensätyöllistäjien kollektiiviset neuvottelut. Neuvottelukunta käyttää kyselyn vastauksia apuna neuvotteluihin valmistautuessa, ja yksittäiset vastaukset ovat luottamuksellisia. Neuvottelukunnassa on Journalistiliiton työntekijöitä ja edustajia Suomen freelance-journalisteista.

Parhaillaan neuvottelukunta odottaa Medialiitolta vastausta tunnusteluihin aloittaa neuvottelut. Medialiiton lupaama vastaus on siirtynyt useita kertoja. Viime viikolla Medialiitto lupasi vastauksen helmikuun loppuun mennessä.

Anna-Sofia Nieminen (SFJ)