Uutiset / 31.05.2017

Itsensätyöllistäjien asema puhuttaa av-käännösalan toimijoita

Av-käännösalan edustajat jatkoivat toukokuussa ns. pyöreän pöydän keskusteluja Akavan Erityisalojen toimistolla. Keskustelun keskiössä oli alan yleinen tilanne. Samalla pohjustettiin jo tulevan syksyn tes-neuvotteluja.  Ensimmäisen av-kääntäjien työehtosopimuksen solmimisesta on kaksi vuotta ja sopimus on katkolla kuluvan vuoden lopussa. "Ala pirstaloituu odotettuakin nopeammin, ja tilanne on jo toinen kuin ensimmäistä tessiä solmittaessa: itsensätyöllistäjien määrä on vahvassa kasvussa. Nyt olisi tärkeää saada linkitettyä tämä kasvava ryhmä mukaan yhteisesti sovittuihin työehtoihin", korosti Journalistiliitosta tapaamiseen osallistunut edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. "Muuttuvassa työelämässä av-käännösala on monessa suhteessa edelläkävijä ja alan ratkaisuilla voi olla iso merkitys myös muualla", sanoi Akavan Erityisalojen edunvalvontayksikön päällikkö Helena Lamponen. Edellisen kerran av-käännösalan toimijat tapasivat tammikuussa. Kesän jälkeen on tarkoitus jatkaa keskusteluja hieman uudistuneella konseptilla. "Tarvitsemme yhteistä näkemystä myös mm. lainsäädäntövaikuttamisen tueksi. Alan yhteistä vaikuttamista kannattaa tehdä myös suhteessa asiakkaisiin, esimerkiksi tv-yhtiöihin. Keskustelu tiivistäminen heti alkusyksystä on tarpeen myös marraskuussa alkavien työehtosopimusneuvottelujen pohjaksi", Savolainen sanoi. Toukokuun av-käännösalan tapaamisessa olivat mukana Journalistiliiton, Akavan Erityisalojen ja Käännösalan asiantuntijat KAJ:n edustajien lisäksi käännöstoimistojen SDI Media, Pre-Text, Rosmer International ja Saga Vera edustajat. Työehtosopimuksen allekirjoittajatoimistoista puuttuivat BTI  ja Stellar Text.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.