Uutiset / 09.05.2014

Itsensä työllistäjien pelastusrengas

ITSENSÄ TYÖLLISTÄJIEN PELASTUSRENGAS

Kulttuuri- ja taidealoilla itsensä työllistävät ovat jatkuvasti kasvava osa työvoimaa. Heidän määränsä lisääntyy sekä luovan talouden omaehtoisen laajentumisen myötä että ulkoistamisten kautta.Heidän työmarkkina-asemansa ja sosiaaliturvansa sen sijaan ovat ratkaisevasti huonommat kuin työsuhteisilla työntekijöillä. Heidät on lainsäädännön keinoin ajettu yrittäjän asemaan, vaikka usein heillä ei ole minkäänlaista yritystä, ja pienten tulojen vuoksi yrittäjäeläkkeen maksaminen on minimitasollakin kohtuuttoman raskasta.

Lisäksi ansiokehitys on talouden kiristyessä jäänyt pahasti jälkeen muista aloista, koska yhä tyypillisemmiksi käyvissä epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevillä ei ole tukenaan ammattiliittojen neuvotteluvoimaa.

Muusikoiden, kriitikoiden, kirjallisuuden ja audiovisuaalisen alan kääntäjien, freelance-journalistien, näyttelijöiden, teatteri- ja mediatyöntekijöiden sekä säveltäjien ja sanoittajien järjestöjen yhteisessä ”Itsensä valjastajat” -tapahtumassa Kansallisteatterin Lavaklubilla torstaina 8.5.2014 keskusteltiin kulttuurialojen vaikeasta tilanteesta ja päätettiin julkistaa ”Itsensä työllistävien pelastusrengas”, joka sisältää seuraavat vähimmäisvaatimukset:

  • Pienituloisten itsensätyöllistäjien eläkevakuuttaminen on saatava edullisemmaksi.
  • Tekijänoikeusluovutuksesta saatavan korvauksen kohtuullisuus on turvattava lailla.
  • Kilpailuoikeuden työmarkkinamääritelmää on laajennettava niin, että itsensätyöllistäjien järjestöille myönnetään kollektiivinen neuvotteluoikeus.
  • Freelancereiden työttömyysturvaa on parannettava.

Tilaisuuden järjestivät Suomen arvostelijain liitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Muusikkojen liitto, SJL/Suomen freelance-journalistit, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen näyttelijäliitto ja Eino Leinon seura.

 

 

 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.