Uutiset / 08.08.2012

Intiaani on uutinen vain kännissä tai kuolleena

Tiedonvälitys maalaa yhä alkuperäiskansoista stereotyyppisen kuvan menneisyyteen juuttuneina ja muutoksiin kyvyttöminä ihmisinä, chippewa-intiaani Duncan McCue sanoo. Hän on työskennellyt Kanadan yleisradiossa vuodesta 1998 ja vetää alkuperäisjournalismin kurssia Brittiläisen Kolumbian yliopistossa. 

Kurssiin liittyy avoin nettisivusto (www.riic.ca). Sieltä löytyy neljän d:n teoria: intiaani ei pääse uutisiin kuin rummuttamalla, tanssimalla, kännissä tai kuolleena  (drumming, dancing, drunk or dead).

McCue lisää listaan vielä w:n (warrior), sillä alkuperäisasukkaat ovat uutisissa tyypillisimmin joko uhreja tai sotureita/mielenosoittajia.

Hiljan Perun Amazoniasta löytyneen ”tuntemattoman kansan” sensaatiohakuinen kohtelu mediassa jatkaa perinteistä linjaa, sanoo kasvatus- ja kehityskysymyksiin erikoistunut Sheila Aikman East Anglian yliopistosta.

Hän myöntää, että eksoottiset kuvat punaisella maalilla koristautuneista ja nuolia ampuvista intiaaneista voivat johdattaa pohtimaan paisuvan matkailun ja luonnonvarojen riiston mascho-piro-kansalle aiheuttamia riskejä. ”Mutta samaan aikaan jutut perustuvat kaikkein perimmäisiin stereotypiohin”, hän harmittelee.

Kohti parempaa

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti teemapäivän tiimoilta sekä jäsenvaltioita että valtavirran mediaa parantamaan alkuperäisasukkaiden mahdollisuuksia tuoda julki näkemyksiään ja toiveitaan.

McCue muistuttaa, että riic-sivusto on kaikkien toimittajien käytettävissä. Hän myöntää, ettei tehtävä ole helppo markkinoiden määräämällä alalla, joka potee jatkuvaa aika- ja resurssipulaa ja tähtää suuriin myyntilukuihin.

”Olen kuitenkin varma, että raportointi alkuperäiskansoista paranee, kun toimittajille tarjotaan koulutusta. Toivon, että sivusto on vasta alku keskustelulle, joka koskee alkuperäiskansoista kertovan journalismin etiikkaa ja käytäntöjä”, McCue jatkaa.

Valtaväestöön kuuluvien journalistien kouluttamisen ohella McCue korostaa tarvetta kasvattaa alkuperäiskansojen osuutta journalistikunnassa. Hänen mukaansa Kanadan tilanne on viime vuosina kohentunut, mutta ”olemme yhä aliedustettuja.”

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.