Uutiset / 01.11.2016

Impunity Day 2.11. vaatii journalistien murhaajia oikeuteen

Keskiviikko 2. marraskuuta on YK:n Impunity Day eli rankaisemattomuuden vastainen teemapäivä. Päivän vietto aloitettiin kolme vuotta sitten vahvistamaan toimintaa journalistimurhien estämiseksi. Kansainvälisen journalistiliiton IFJ:n mukaan tänä vuonna on työnsä vuoksi henkensä menettänyt jo 66 journalistia. International News Safety Institute laskee tapettujen määräksi jo 74. Maailmassa tapetaan tätä nykyä 2-3 journalistia viikossa ja vain joka kymmenes tappaja saadaan oikeuden eteen. - Tätä kutsutaan rankaisemattomuuden kulttuuriksi, journalisteja murhataan siksi että se on suhteellisen halpa ja vaaraton tapa päästä eroon kiusallisesta julkisuudesta, sanoo Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola. Yhdysvaltalainen Committee to Protect Journalists, CPJ, on juuri julkaissut raportin ”Getting Away With Murder”, jossa listataan kaikkein pahimmat maat, joissa journalistien murhaajat jäävät rankaisematta. Listan kärjessä on Somalia, toisena Irak, kolmantena Syyria ja seitsemäntenä Afganistan. - Tämä lista on Suomessa erittäin ajankohtainen, sillä juuri näistä maista tulleita turvapaikkaa hakeneita journalisteja Maahanmuuttovirasto on nyt joukolla karkottamassa Suomesta, sanoo Rekola. Journalistiliitto avustaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita toimittajia heidän valituksissaan. IFJ on ottanut tänä vuonna kampanjakohteikseen neljä maata; Meksikon, Pakistanin, Intian ja Jemenin. Linkki Unescon pääjohtajan 2.11.2016 julkaistuun raporttiin journalistien turvallisuudesta ja rankaisemattomuuden vaaroista: http://en.unesco.org/dg-report

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.