Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Impunity Day 2.11. vaatii journalistien murhaajia oikeuteen

Keskiviikko 2. marraskuuta on YK:n Impunity Day eli rankaisemattomuuden vastainen teemapäivä. Päivän vietto aloitettiin kolme vuotta sitten vahvistamaan toimintaa journalistimurhien estämiseksi.

Kansainvälisen journalistiliiton IFJ:n mukaan tänä vuonna on työnsä vuoksi henkensä menettänyt jo 66 journalistia. International News Safety Institute laskee tapettujen määräksi jo 74. Maailmassa tapetaan tätä nykyä 2-3 journalistia viikossa ja vain joka kymmenes tappaja saadaan oikeuden eteen.

– Tätä kutsutaan rankaisemattomuuden kulttuuriksi, journalisteja murhataan siksi että se on suhteellisen halpa ja vaaraton tapa päästä eroon kiusallisesta julkisuudesta, sanoo Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola.

Yhdysvaltalainen Committee to Protect Journalists, CPJ, on juuri julkaissut raportin ”Getting Away With Murder”, jossa listataan kaikkein pahimmat maat, joissa journalistien murhaajat jäävät rankaisematta. Listan kärjessä on Somalia, toisena Irak, kolmantena Syyria ja seitsemäntenä Afganistan.

– Tämä lista on Suomessa erittäin ajankohtainen, sillä juuri näistä maista tulleita turvapaikkaa hakeneita journalisteja Maahanmuuttovirasto on nyt joukolla karkottamassa Suomesta, sanoo Rekola. Journalistiliitto avustaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita toimittajia heidän valituksissaan.

IFJ on ottanut tänä vuonna kampanjakohteikseen neljä maata; Meksikon, Pakistanin, Intian ja Jemenin.

Linkki Unescon pääjohtajan 2.11.2016 julkaistuun raporttiin journalistien turvallisuudesta ja rankaisemattomuuden vaaroista: http://en.unesco.org/dg-report