Uutiset / 07.01.2014

Helsingin Sanomien toimittajat tuomitsevat irtisanomiset: Pelkona laadun heikentyminen

Helsingin Sanomien johto ilmoitti tänään irtisanovansa 37 työntekijän työsuhteen. Lisäksi joillekin tarjotaan eläkettä tai ehdollista irtisanomista eli työtä muualta Sanoma Media Finland -yhtiöstä. Tämä tarkoittaa, että HS:n toimituksen 342:sta työntekijästä lähtee yhteensä 52 henkilöä.

HS:n journalistit eli Sanomain toimitusosasto STO ja Nelosen ohjelmatyöntekijät NOT tuomitsevat jyrkästi näin laajat irtisanomiset. Niiden tuotannollis-taloudellisia perusteita on lähes mahdoton arvioida, sillä työnantaja ei kertonut HS:n kannattavuuslukuja työntekijöille yt-prosessin aikana.

Kannamme huolta sekä irtisanottujen työllistymisestä että jäljelle jäävien työntekijöiden jaksamisesta. Todennäköistä on, että HS:n toimituksessa työskennellään jatkossa entistä kuluttavammalla tahdilla.

Samalla pelkäämme journalistisen laadun heikentyvän. Irtisanomisten jälkeen HS:n toimitus organisoidaan uudelleen hyvin nopealla aikataululla. Organisaatiouudistus tähtää parempaan journalismiin median digitaalisen murroksen keskellä, mikä on tärkeä ja kannatettava päämäärä. Surullista on, että muutos tapahtuu nyt irtisanomisten kautta, eikä sitä saatu toteutettua ennakoidusti työpaikat säästäen.

Nelosen tv-uutiset lyhenevät yt-neuvottelujen tuloksena 18 minuutista mitättömään 2 minuuttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa loppua nykyiselle, erityisesti visuaalisesta ilmeestään palkitulle uutislähetykselle.

Riikka Haikarainen, Sanomain toimitusosaston STOn puheenjohtaja

Susanna Reinboth, Nelosen ohjelmatyöntekijöiden NOTn puheenjohtaja


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.