Uutiset / 24.08.2011

Harjoittelijashoppailulle sanottava selkeästi ei!

MTV3 on keväästä lähtien etsinyt työharjoittelijoita Helsingin yliopiston viestinnän opiskelijoiden joukosta. Harjoittelijoille maksettaisiin kolmen kuukauden harjoittelusta noin 500 euroa kuukaudelta.

Voimassa olevan työehtosopimuksen mukaan tämä on valitettavasti mahdollista, mikäli harjoittelu on ohjattua harjoittelua, jossa työntekijä ei työskentele itsenäisesti, vaan jatkuvassa ohjauksessa. Muussa tapauksessa harjoittelijalle tulee maksaa harjoittelijapalkkaa, joka on 80 prosenttia tehtävän mukaisesta palkasta. Harjoittelijoille luvatuissa tehtävissä tämä tarkoittaisi yli 2 600 euroa kuukaudessa.

Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen journalistiikan ja tiedotusopin oppiaineet ovat journalistisen alan työharjoittelussa noudattaneet käytäntöä, jonka mukaan opiskelija, jolla ei ole työkokemusta voi tulla palkattomaan harjoitteluun toukokuuksi, mutta tämän jälkeen hän jatkaa kesätoimittajana TES:in mukaisella harjoittelijapalkalla kolmen kuukauden ajan.

Tällainen käytäntö oli myös Jyväskylän yliopiston ja MTV3:n välillä, kunnes loppuvuodesta 2009 MTV3 ilmoitti lopettavansa ohjatun harjoittelun yhteistyön. Syyksi ilmoitettiin tehtävien lisääntyneet tekniset vaatimukset. Tampereen yliopiston harjoittelijoille MTV3 oli jo aiemmin tarjonnut samaa 500 euron kuukausikorvausta, mutta yliopisto kieltäytyi polkuhinnoitellusta harjoitteluyhteistyöstä.

Nyt toivomme, etteivät Helsingin yliopiston johto, eivätkä sen opiskelijat lähtisi polkemaan journalistisen harjoittelijatyön hintoja. Alan palkkajohtajalla on varaa maksaa myös harjoittelijalle sama korvaus kuin muuallakin.

Pyydämme, että yliopiston henkilöstö ja opiskelijat yhdessä ponnistelisivat sen eteen, että journalistien työharjoittelulle saataisiin reilut ja yhtenäiset pelisäännöt kaikkiin korkeakouluihin. Tampereen ja Jyväskylän ohjatun harjoittelun malli on hyvä ja käytännössä toimivaksi testattu minimitavoite muillekin.

 

SJL:n Opiskelijayhteistyöryhmä


Katso myös

Kaikki uutiset

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.

Journalistiliitto: Ammattitaitoisia journalisteja tarvitaan rakentamaan luottamusta uutisiin

Suomalaisten luottamus uutisiin on edelleen vakaata ja maailman kärkeä, kertoo tänään 17. kesäkuuta julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2025 -kyselytutkimuksesta selviää, että itse seuraamiinsa uutisiin luottaa Suomessa 75 prosenttia aikuisväestöstä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä oli 67 prosenttia.