Uutiset / 20.02.2017

Hanne Aho Ykkösaamussa: päätoimittajien on oltava lähellä toimitusta

Suomen Journalistiliitto puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja: Heli Saarela / Journalisti Kuva:
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ja Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi olivat maanantaina 20.2. Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa. Keskustelun aiheina olivat muun muassa päätoimittajien rooli ja poliitikkojen suhde mediaan. Päätoimittajien yhdistys julkaisi viime viikolla kannanoton, jossa muistutetaan päätoimittajien vallasta ja vastuusta tiedotusvälineessä. Ykkösaamun haastattelija totesi kannanottoon viitaten, että päätoimittajiin näyttää kohdistuvan asiatonta vallankäyttöä. Hänen mukaansa viime aikoina käydystä keskustelusta on tullut myös käsitys, että toimittajat eivät ymmärtäisi päätoimittajan asemaa. Aho totesi sen olevan selvää, että päätoimittaja lopulta päättää tiedotusvälineen linjasta ja sisällöstä. Päätoimittaja on Ahon mukaan paitsi juridisessa vastuussa julkaisusta, myös arjen työn johtaja. ”Päätoimittaja ei itse kirjoita tai kuvaa eikä pysty tarkistamaan kaikkia faktoja. Päätoimittajilla pitää olla luottamus siihen, että toimittajat, kuvaajat ja muut toimituksen jäsenet etsivät totuutta ja löytävät faktoja. Jos ei luottamusta toimituksessa ole, työnteko on hankalaa.” Ahon mukaan päätoimittajat ovat joissakin toimituksissa etääntyneet alaisistaan. ”On tärkeää, että päätoimittaja on lähellä toimitusta. Päivittäisten keskustelujen siitä, mitä julkaistaan, on oltava avoimia ja rehellisiä. Niiden on oltava kaikkien tiedossa.” Haastateltavat ovat yhtä mieltä siitä, että päätoimittajien pitää torjua kaikenlainen toimitukseen kohdistuva painostus, jotta toimittajat voivat tehdä työnsä rauhassa. ”Päätoimittajan pitää pystyä varjelemaan koskemattomuuttaan. Se kuuluu hänen tehtäväänsä, ja poliitikkojen sekä yhtiön omistajien pitää tietää tämä”, Aho sanoi.

"Vaihtoehtoisia faktoja ei ole"

Haastattelussa keskusteltiin myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suhteesta tiedotusvälineisiin. Haastateltavat pohtivat sitä, kuinka suhtautua Yhdysvaltain hallinnon virheellisiin väittämiin, joita presidentin tiedottaja on kutsunut ”vaihtoehtoisiksi faktoiksi”. ”Vaihtoehtoisia faktoja ei ole olemassakaan”, Hanne Aho sanoi. ”Tällaisilla puheilla Trump yrittää kääntää katseen itsestään jonnekin muualle. Aikaisemmin hän käänsi katseen Hillary Clintoniin, ja nyt hän kääntää sen mediaan. En näe, että median tapa käsitellä presidenttiä olisi tänä aikana muuttunut Yhdysvalloissa millään tavalla. Toimittajat ovat jatkaneet sitä normaalia työtä, jota demokratiassa kuuluukin tehdä.”   Kuuntele Ykkösaamun haastattelu tästä. Haastattelu alkaa kohdasta 7:23.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.