Uutiset / 20.02.2017

Hanne Aho Ykkösaamussa: päätoimittajien on oltava lähellä toimitusta

Suomen Journalistiliitto puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja: Heli Saarela / Journalisti Kuva:
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ja Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi olivat maanantaina 20.2. Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa. Keskustelun aiheina olivat muun muassa päätoimittajien rooli ja poliitikkojen suhde mediaan. Päätoimittajien yhdistys julkaisi viime viikolla kannanoton, jossa muistutetaan päätoimittajien vallasta ja vastuusta tiedotusvälineessä. Ykkösaamun haastattelija totesi kannanottoon viitaten, että päätoimittajiin näyttää kohdistuvan asiatonta vallankäyttöä. Hänen mukaansa viime aikoina käydystä keskustelusta on tullut myös käsitys, että toimittajat eivät ymmärtäisi päätoimittajan asemaa. Aho totesi sen olevan selvää, että päätoimittaja lopulta päättää tiedotusvälineen linjasta ja sisällöstä. Päätoimittaja on Ahon mukaan paitsi juridisessa vastuussa julkaisusta, myös arjen työn johtaja. ”Päätoimittaja ei itse kirjoita tai kuvaa eikä pysty tarkistamaan kaikkia faktoja. Päätoimittajilla pitää olla luottamus siihen, että toimittajat, kuvaajat ja muut toimituksen jäsenet etsivät totuutta ja löytävät faktoja. Jos ei luottamusta toimituksessa ole, työnteko on hankalaa.” Ahon mukaan päätoimittajat ovat joissakin toimituksissa etääntyneet alaisistaan. ”On tärkeää, että päätoimittaja on lähellä toimitusta. Päivittäisten keskustelujen siitä, mitä julkaistaan, on oltava avoimia ja rehellisiä. Niiden on oltava kaikkien tiedossa.” Haastateltavat ovat yhtä mieltä siitä, että päätoimittajien pitää torjua kaikenlainen toimitukseen kohdistuva painostus, jotta toimittajat voivat tehdä työnsä rauhassa. ”Päätoimittajan pitää pystyä varjelemaan koskemattomuuttaan. Se kuuluu hänen tehtäväänsä, ja poliitikkojen sekä yhtiön omistajien pitää tietää tämä”, Aho sanoi.

"Vaihtoehtoisia faktoja ei ole"

Haastattelussa keskusteltiin myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suhteesta tiedotusvälineisiin. Haastateltavat pohtivat sitä, kuinka suhtautua Yhdysvaltain hallinnon virheellisiin väittämiin, joita presidentin tiedottaja on kutsunut ”vaihtoehtoisiksi faktoiksi”. ”Vaihtoehtoisia faktoja ei ole olemassakaan”, Hanne Aho sanoi. ”Tällaisilla puheilla Trump yrittää kääntää katseen itsestään jonnekin muualle. Aikaisemmin hän käänsi katseen Hillary Clintoniin, ja nyt hän kääntää sen mediaan. En näe, että median tapa käsitellä presidenttiä olisi tänä aikana muuttunut Yhdysvalloissa millään tavalla. Toimittajat ovat jatkaneet sitä normaalia työtä, jota demokratiassa kuuluukin tehdä.”   Kuuntele Ykkösaamun haastattelu tästä. Haastattelu alkaa kohdasta 7:23.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.