Uutiset / 19.06.2018

Hanne Aho: Mediapoliittisen ohjelman toimenpiteet hyviä, mistä rahoitus?

Valtioneuvoston mediapoliittisessa ohjelmassa esitetään monia oikeansuuntaisia toimia median tulevaisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Journalistiliitto antoi lausuntonsa ohjelmasta liikenne- ja viestintäministeriölle tänään tiistaina. Liiton suurin huoli kohdistuu ohjelmassa listattujen toimien rahoitukseen. ”On riittämätöntä ja kestämätöntä, että esitetyille toimenpiteille ei ole varattu rahoitusta käytännöllisesti katsoen lainkaan”, Aho toteaa. Mediapoliittisessa ohjelmassa luvataan alentaa digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveroa samalle tasolle printtiversioiden kanssa sitten kun EU:n direktiivimuutos sen mahdollistaa. ”Tämä on erittäin tärkeä linjaus”, Aho sanoo. ”Suomen tulee lisäksi vaikuttaa siihen, että myös muihin digitaalisiin sisältöihin voidaan soveltaa alennettua verokantaa. Lisäksi Suomen pitää ottaa käyttöön Tanskan mallin mukainen arvonlisäverokompensaatio digitaalisten sisältöjen osalta, mikäli direktiivimuutos ei pikaisesti etene. Tämä siksi, että yhteisen arvonlisäverolinjauksen löytymiseen voi Euroopassa mennä vielä monta vuotta.” Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johtama mediapoliittinen työryhmä listaa ohjelmassaan joukon muitakin media-alaa tukevia toimenpiteitä. Näitä ovat muun muassa media-alan sääntelyn ennustettavuus, STT:n uudistumisen tukeminen sekä medialukutaidon ja mediakasvatuksen suuntaaminen uusille kohderyhmille. Ohjelmassa mainitaan erikseen myös disinformaation, vihapuheen ja laittomien sisältöjen leviämisen vastustaminen. Journalistiliitto kaipaa lausunnossaan hallitukselta konkreettisia toimia vihapuheteemaa koskien. ”Journalistin uhkaaminen on lisättävä lakiin rangaistuksen koventamisperusteeksi. On selvää, että journalistien uhkaaminen on uhka koko demokratian toimivuudelle”, Aho toteaa. ”On tärkeää että myös sosiaalisen median alustat saadaan vastuuseen niiden kautta jaetuista vihasisällöistä ja annetaan viranomaisille riittävät resurssit näiden lakien valvomiseen.”

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.