Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Hanne Aho: Mediapoliittisen ohjelman toimenpiteet hyviä, mistä rahoitus?

”On riittämätöntä ja kestämätöntä, että esitetyille toimenpiteille ei ole varattu rahoitusta käytännöllisesti katsoen lainkaan”, Hanne Aho toteaa.

Valtioneuvoston mediapoliittisessa ohjelmassa esitetään monia oikeansuuntaisia toimia median tulevaisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Journalistiliitto antoi lausuntonsa ohjelmasta liikenne- ja viestintäministeriölle tänään tiistaina.

Liiton suurin huoli kohdistuu ohjelmassa listattujen toimien rahoitukseen.

”On riittämätöntä ja kestämätöntä, että esitetyille toimenpiteille ei ole varattu rahoitusta käytännöllisesti katsoen lainkaan”, Aho toteaa.

Mediapoliittisessa ohjelmassa luvataan alentaa digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveroa samalle tasolle printtiversioiden kanssa sitten kun EU:n direktiivimuutos sen mahdollistaa.

”Tämä on erittäin tärkeä linjaus”, Aho sanoo.
”Suomen tulee lisäksi vaikuttaa siihen, että myös muihin digitaalisiin sisältöihin voidaan soveltaa alennettua verokantaa. Lisäksi Suomen pitää ottaa käyttöön Tanskan mallin mukainen arvonlisäverokompensaatio digitaalisten sisältöjen osalta, mikäli direktiivimuutos ei pikaisesti etene. Tämä siksi, että yhteisen arvonlisäverolinjauksen löytymiseen voi Euroopassa mennä vielä monta vuotta.”

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johtama mediapoliittinen työryhmä listaa ohjelmassaan joukon muitakin media-alaa tukevia toimenpiteitä.

Näitä ovat muun muassa media-alan sääntelyn ennustettavuus, STT:n uudistumisen tukeminen sekä medialukutaidon ja mediakasvatuksen suuntaaminen uusille kohderyhmille.

Ohjelmassa mainitaan erikseen myös disinformaation, vihapuheen ja laittomien sisältöjen leviämisen vastustaminen. Journalistiliitto kaipaa lausunnossaan hallitukselta konkreettisia toimia vihapuheteemaa koskien.

”Journalistin uhkaaminen on lisättävä lakiin rangaistuksen koventamisperusteeksi. On selvää, että journalistien uhkaaminen on uhka koko demokratian toimivuudelle”, Aho toteaa.

”On tärkeää että myös sosiaalisen median alustat saadaan vastuuseen niiden kautta jaetuista vihasisällöistä ja annetaan viranomaisille riittävät resurssit näiden lakien valvomiseen.”