Uutiset / 06.02.2019

Hanne Aho: Lähdesuoja pitää huomioida uudessa tiedustelulaissa

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuva:
Eduskunnan puolustusvaliokunta linjasi viime viikolla tulevan tiedustelulain sisällöstä. Samalla asialla on tänään keskiviikkona hallintovaliokunta. Uuden tiedustelulain voimaan tultua sotilastiedustelu tai suojelupoliisi ei kertoisi kansalaisille vahingossa haltuunsa joutuneista viesteistä. Laki toisi siis virkamiehelle mahdollisuuden lukea lähdesuojan alaista tietoa eikä siitä tarvitsisi kertoa toimittajille, sen paremmin kuin muillekaan ammatissaan luottamuksellista tietoa käsitteleville, esimerkiksi papeille tai lääkäreille. Toimittaja ei saisi tietää että hänen lähdesuojan alaista tietoaan on luettu. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää valiokuntien linjauksia äärimmäisen huonoina. "Toimittajan lähdesuojassa on kyse siitä, että lähde uskaltaa paljastaa väärinkäytöksiä vaikkapa viranomaisten toiminnasta, kun tietää että ei voi itse jäädä kiinni. Nyt tiedustelulakia kirjoitetaan niin, ettei lähdesuojaan enää voisi luottaa", Aho sanoo. "Emme voi valvoa tiedustelutoiminnan luotettavuutta mitenkään. Kansalaisten  on vain luotettava että virkamiehet eivät tee väärinkäytöksiä tässä asiassa, me toimittajat emme sitä pysty valvomaan." Puolustusvaliokunnan mietinnössä uuden linjauksen perusteeksi mainitaan muun muassa se, että sotilastiedustelussa toimittajan lähdesuoja on jo tiukempi kuin rikosten torjunnassa. ”Rikoksiin liittyvissä tilanteissa toimittajan lähdesuoja on aina murrettavissa oikeudenkäynnissä, kun taas sotilastiedustelutoiminnassa kyseiset tiedot on hävitettävä välittömästi", kuuluu Helsingin Sanomien siteeraama kohta. Tämä ei pidä paikkaansa, Hanne Aho huomauttaa. "Lähdesuojaa ei tietojemme mukaan ole koskaan Suomessa murrettu oikeudessa. Tiedustelulakia valmistellaan liiallisella kiireellä ja väärän tiedon pohjalta." Myös positiivista puolustusvaliokunnan lausunnosta löytyy.  Tiedusteluviranomainen ei enää saisi kertoa poliisille esitutkintaa varten tiedustelussa esiin nousseita asioita, mikäli kyse on lähdesuojan alaisista tiedoista. Linjaus on Journalistiliiton kannan mukainen.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.