Uutiset / 27.07.2013

Free voi saada soviteltua päivärahaa JET-kassasta toimiessaan laskutusyhtiön kautta

Ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on, että laskutusyhtiön kanssa on tehty työsopimus ja tehtyä työaikaa voidaan valvoa. Vakuutusoikeuden mukaan työajan riittäväksi valvonnaksi riittää lähtökohtaisesti oma ilmoitus. Lisäksi edellytetään, että asiakkaille lähetetyissä laskussa ilmoitetaan työtuntien määrä ja tehdyn työn ajankohta. 

Vakuutusoikeus muutti työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan aiempaa käytäntöä, jossa lautakunta on katsonut, ettei laskutusyhtiö ole pystynyt valvomaan työntekijöidensä työaikaa luotettavasti. 

Laskutusyhtiön kautta toimiva free voi siis saada soviteltua päivärahaa JET-kassasta, jos palkansaaajan työssäoloehto ja muut sovitellun päivärahan maksamisen edellytykset täyttyvät.  On vielä epäselvää, kertyykö laskutusosuuskunnan lukuun tehdystä työstä palkansaajan työssäoloehtoa, vai täytyykö työssäoloehto kerryttää muussa työssä.

Laskutusyhtiöiden idea on se, että itsensätyöllistäjä voi tehdä kolmansien osapuolien kanssa sopimiaan toimeksiantoja työsuhteessa laskutusyritykseen tai -osuuskuntaan. Yhtiö hoitaa laskutuksen, vakuutusmaksut, ennakkopidätykset, ym. työntekijän puolesta. Ideana on, työntekijä välttyy yrityksen pyörittämiseen liittyvältä paperityöltä ja säilyy sosiaaliturvan kannalta palkansaajastatuksella. Laskutusyhtiöiden huonona puolena voidaan pitää sitä, että osuuskunnat ottavat siivun freen palkkiosta, jonka free olisi voinut laskuttaa suoraan toimeksiantajalta. Jos free päättää harjoittaa toimintaansa laskutusyhtiöiden kautta, laskutusyhtiöt kannattaa kipailuttaa ja laskea, onko yhtiömuodossa vai lasktusyhtiöiden kautta toimiminen taloudellisesti kannattavampaa.

Lisätietoja:

Jussi Salokangas, jussi.salokangas (ät) journalistiliitto.fi
p. 050 377 6211


Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.