Uutiset / 27.07.2013

Free voi saada soviteltua päivärahaa JET-kassasta toimiessaan laskutusyhtiön kautta

Ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on, että laskutusyhtiön kanssa on tehty työsopimus ja tehtyä työaikaa voidaan valvoa. Vakuutusoikeuden mukaan työajan riittäväksi valvonnaksi riittää lähtökohtaisesti oma ilmoitus. Lisäksi edellytetään, että asiakkaille lähetetyissä laskussa ilmoitetaan työtuntien määrä ja tehdyn työn ajankohta. 

Vakuutusoikeus muutti työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan aiempaa käytäntöä, jossa lautakunta on katsonut, ettei laskutusyhtiö ole pystynyt valvomaan työntekijöidensä työaikaa luotettavasti. 

Laskutusyhtiön kautta toimiva free voi siis saada soviteltua päivärahaa JET-kassasta, jos palkansaaajan työssäoloehto ja muut sovitellun päivärahan maksamisen edellytykset täyttyvät.  On vielä epäselvää, kertyykö laskutusosuuskunnan lukuun tehdystä työstä palkansaajan työssäoloehtoa, vai täytyykö työssäoloehto kerryttää muussa työssä.

Laskutusyhtiöiden idea on se, että itsensätyöllistäjä voi tehdä kolmansien osapuolien kanssa sopimiaan toimeksiantoja työsuhteessa laskutusyritykseen tai -osuuskuntaan. Yhtiö hoitaa laskutuksen, vakuutusmaksut, ennakkopidätykset, ym. työntekijän puolesta. Ideana on, työntekijä välttyy yrityksen pyörittämiseen liittyvältä paperityöltä ja säilyy sosiaaliturvan kannalta palkansaajastatuksella. Laskutusyhtiöiden huonona puolena voidaan pitää sitä, että osuuskunnat ottavat siivun freen palkkiosta, jonka free olisi voinut laskuttaa suoraan toimeksiantajalta. Jos free päättää harjoittaa toimintaansa laskutusyhtiöiden kautta, laskutusyhtiöt kannattaa kipailuttaa ja laskea, onko yhtiömuodossa vai lasktusyhtiöiden kautta toimiminen taloudellisesti kannattavampaa.

Lisätietoja:

Jussi Salokangas, jussi.salokangas (ät) journalistiliitto.fi
p. 050 377 6211


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.