Uutiset / 27.07.2013

Free voi nykyisin saada työttömyysetuuksia kassasta

Sovitellun ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on, että osuuskunnan kanssa on tehty työsopimus ja tehtyä työaikaa voidaan valvoa. Vakuutusoikeuden mukaan työajan riittäväksi valvonnaksi riittää lähtökohtaisesti oma ilmoitus. Lisäksi asiakkaille osuuskunnan kautta lähetetyissä laskussa on ilmoitettava tarkasti tehtyjen työtuntien määrä ja ajankohta.

Vakuutusoikeus muutti työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöstä. Muutoksenhakulautakunta katsoi aiemmin, ettei osuuskunta ole pystynyt valvomaan itsensätyöllistäjän työaikaa.

Ansiosidonnaista päivärahaa voi saada JET-kassasta vain jos palkansaaajan työssäoloehto täyttyy. Palkansaajan työssäoloehdolla tarkoitetaan sitä, että henkilö 28 edellisen kuukauden aikana yhteensä 8 kuukautta palkkatyössä ja kassan jäsenenä.

Vakuutusoikeuden päätös osoittaa työttömyysturvalainsäädännön aukollisuuden, jota laskutusosuuskunnat ovat paikanneet väliaikaisella laastarilla. Osuuskuntien huono puoli on se, että laskutusosuuskunnat ovat ottavat siivun laskutettavasta palkkiosta, jonka free voi laskuttaa suoraan toimeksiantajalta. Toisaalta laskutusosuuskunnat parantavat itsensätyöllistäjien oikeuksia saada työttömyysetuuksia ja alentavat hallinnointikustannuksia.

Freen valitsema toimintamuoto ja tosialliset kriteerit vaikuttavat merkittävästi siihen, millaiseen päivärahaan free on oikeutettu.

Freen vaihtoehtona on toimia:

1) Päätoimisena yrittäjänä, jolloin henkilöllä ei ole oikeutta palkansaajien työttömyysetuuksiin. Freen tulee kerryttää yrittäjän työssäoloehtoa 18 kuukautta ja liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi. Jos toimeksiannot vähenevät, free voidaan tietyissä tilanteissa katsoa sivutoimiseksi yrittäjäksi.

2) Sivutoimisena yrittäjä, jolloin free voi saada soviteltua päivärahaa tietyin edellytyksin ja tietyn ajan myös palkansaajien työttömyyskassasta. Sivutoimisuutta arvioidaan toimeksiantojen vähäisyyden perusteella, ettei tehty sivutoiminen yrittäjätyö ole esteenä kokoaikaiselle työlle. TE-keskukset katsovat herkästi jo pienen työmäärän perusteella, että sivutoiminen free on päätoiminen yrittäjä eikä ole oikeutettu työttömyysetuuksiin.

3) Osuuskunnan kautta toimivana itsensätyöllistäjänä, jolloin free voi saada palkansaajan työssäolon täyttyä soviteltua ansiopäivärahaa JET-kassasta. Free saa päivärahaoikeuden vasta kun palkansaajan työssäoloehto on kerrytetty.

Lisätietoja:

Jussi Salokangas, jussi.salokangas (ät) journalistiliitto.fi
p. 050 377 6211


Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.