Uutiset / 20.12.2018

Euroopan neuvosto: Itsensätyöllistäjien neuvotteluvallalle ei esteitä. Mitä se tarkoittaa freelancereille?

Euroopan neuvoston ministerikomitea linjasi viime viikon lopulla, että itsensätyöllistäjiä koskeville työehtoneuvotteluille ei ole estettä. Neuvoston viesti on poliittinen, ei juridisesti sitova. Silti linjaus vahvistaa esimerkiksi Saksan jo aiemmin soveltamaa tulkintaa: Eurooppalainen kilpailuoikeus ei estä ammattiliittoja edustamasta freelancereita tes-neuvotteluissa. Parempi neuvotteluasema ja suurempi neuvotteluvoima tarkoittavat freelancereille konkreettista parannusta heidän asemaansa, parempaa palkkiotasoa ja parempaa sosiaaliturvaa, ennustettavuutta silpputyöhön. Journalistiliiton lähiaikojen tavoitteisiin kuuluu itsensä työllistävien av-kääntäjien saaminen kollektiivisen tes-neuvottelun piiriin. Neuvottelut työnantajapuolen, Journalistiliiton ja Akavan erityisalojen kesken alkavat 10.1.2019. ”Ministerikomitean lausunto antaa pontta keskeiselle tavoitteellemme tulevissa neuvotteluissa”, edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo. Journalistiliitto ajaa freelancereiden asemaa muutenkin. Itsensätyöllistäjien aseman parantaminen kuuluu liiton ydintavoitteisiin seuraavan, ensi kevään eduskuntavaaleissa ja työssään aloittavan maan hallituksen tulevassa ohjelmassa. ”Erilaista silpputyötä tekevien tilanteen parantaminen on tärkeää. Suomalaisen yhteiskunnan pitää kohdella kaikkia työtätekeviä samalla tavalla”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. ”Ammattiliiton on voitava edustaa itsensätyöllistäviä freelancereita neuvotteluissa työehdoista, siinä missä työsuhteisiakin jäseniä”, Petri Savolainen jatkaa. ”Ylen Yhtyneet-sopimuksessa on jo sovittu tiettyjen itsensätyöllistäjien tehtävien vähimmäispalkkioista. Av-kääntäjien tes olisi tähän luonteva jatko, ja tärkeä myös siksi, että yhä useampi av-kääntäjä työllistää itsensä. Kuukausipalkkaisten ja työsuhteisten freelancereiden osuus av-kääntäjistä taas on vähentynyt.” Av-kääntäjien jälkeen samoja kysymyksiä on syytä herätellä muissakin tes-pöydissä, Savolainen painottaa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.