Uutiset / 28.05.2013

Etiopiassa pilkahtaa valo – tai sitten ei

”Pääsimme ensi kertaa puhumaan hallituksen kanssa suoraan ja avoimesti tiedonvälityksestä. Pidämme sitä lupaavana alkuna”, riippumattoman Ethio Mihidar -lehden päätoimittaja Getachew Worku sanoo.
 

Aloite neuvoston perustamisesta tuli lehdistöltä, joka haluaa siihen sekä valtiollisten että yksityisten julkaisujen edustajia. Tavoitteena on päästä suoraan vuoropuheluun valtion kanssa lehdistön toiminnan rajoituksista.

Workun mukaan ongelmia aiheuttaa muun muassa se, ettei yksityisiä julkaisuja saa painattaa valtion painotaloissa, mikä lisää roimasti kustannuksia. ”On epäreilua kilpailua, että valtion lehdet painetaan paljon halvemmalla kuin yksityiset.”

Myös julkaisuluvat jaetaan mielivaltaisesti, Worku jatkaa. Hänen mukaan lupa heltiää helposti muodista ja viihteestä uutisoiville, mutta politiikka on toinen juttu. Luvan tultuakin viranomaiset syynäävät lehden tilejä vähän väliä.

”Tämä oli yksi kypsimmistä ja hyödyllisimmistä neuvonpidoista, joita meillä on ollut viestimien kanssa”, tiedotusministeriön edustaja Shimeless Kemal kiitti toukokuun alun tapaamista ja lupaili jatkoa.

 
Epäily elää
 

Hallituksen aikeet eivät vakuuta kaikkia. Riippumaton toimittaja Anania Sorri epäilee, että hallitus suostui lehdistöneuvoston perustamisen välttääkseen todelliset muutokset.

”Nykytilanteen valossa on vaikea uskoa, että hallitus ajaisi lehdistönvapautta”, Sorri huomauttaa.

Tämän vuoden World Press Freedom -palkinnon saaja Reeyot Alemu istuu vankilassa. Naistoimittaja sai 14 vuoden tuomion terrori-iskujen suunnittelusta, rahanpesusta ja yhteistyöstä terroristien kanssa. Valituksen jälkeen tuomioista kaksi hylättiin ja vankeus lyheni viiteen vuoteen.

Sorrin mukaan Alemulla on vakavia terveysongelmia, mutta häntä on uhattu eristyssellillä, jos hän paljastaa tietoja vankilan oloista vierailijoille.

Etiopiassa on vangittuna 7 journalistia ja 79 on lähtenyt maasta kymmenen vuoden aikana, The Committee to Protect Journalists tilastoi.

Hallituksen mukaan vankilaan joutuneet ovat ylittäneet rajan journalismin ja laittomuuksien välillä.

 
Bloggari sai 18 vuotta
 

Tunnettu bloggari Eskinder Nega istuu 18 vuoden tuomiota. Häntä syytetään arabikevään kaltaisen vallankumouksen yllyttämisestä, ja valitus tuomiosta hylättiin.

”Oikeuslaitos ei ole riippumaton, ja tuomiot ovat poliittisia, kuten Negan tapaus todistaa”, Leslie Lefkow Human Rights Watchista sanoo.

Hänen mukaansa toimittajien ahdistelun tarkoitus on rajoittaa etiopialaisten tiedonsaantia ja vahvistaa itsesensuuria.

Bloggari Daniel Berhane pitää Negan rangaistusta oikeutettuna, koska tämä lietsoi väkivaltaa ja etnisiä jännitteitä. Hänen mukaansa Nega julkaisi vuoteen 2005 asti etnisesti painottuneita ”keltaisia” lehtiä.

Toimittajien mukaan julkaisuilmapiiri oli vapaa ennen vuoden 2005 vaaleja seuranneita laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Sen jälkeen oppositio ja kritiikki hiljennettiin terrorismin vastaisella lainsäädännöllä.

Lain nojalla pantiin alkuvuodesta syytteeseen myös islaminuskoisia toimittajia, jotka raportoivat muslimien protesteista. Hallitus on kieltänyt painotaloja tekemästä yhteistyötä oppositiota tukevien lehtien kanssa.

Tapaamiseen hallituksen kanssa osallistuneet toimittajat pitävät myönteisenä sitä, että viranomaiset valittivat kyllästyneensä journalistien pidättämiseen.

Sorrin mukaan lehdistönvapaus on kuitenkin yhä luksusta. ”Hallituksen mukaan olemme kehittyvä demokratia, mutta oikeasti olemme pelkkä kehitysmaa. Hallitus haluaa laittaa ruokaa suuhumme, mutta suusta ei saa tulla mitään ulos."


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto onnittelee satavuotiasta Journalisti-lehteä

Onnittelut menevät myös lehden rautaisille tekijöille. Lehti on tarjonnut jo vuosisadan ajan tärkeää tietoa media-alan ammattilaisista ja alasta.

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.