Uusimmat

Elokuva-tv-tuotannon neuvotteluja jatketaan lokakuussa

Neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta on käyty pian puolentoista kuukauden ajan eikä ratkaisu vielä häämötä.
Tähän mennessä neuvotteluissa on keskitytty sopimuksen tekstikysymyksiin.

Työntekijäjärjestöt, SJL ja TeMe, ovat esittäneet useita muutoksia työehtosopimuksen teksteihin, joista merkittävä osa kohdistuu työaikaan. Työaikamääräyksillä halutaan muun muassa parantaa sopimuksen soveltuvuutta tv-tuotantoon. Muut esitykset kohdistuvat muun muassa palkalliseen isyysvapaaseen, vuosilomaan ja lomapalkankorotukseen sekä tekijänoikeuksiin.

Palkankorotuksista ja sopimuskaudesta ei ole vielä päästy edes keskustelemaan. Tähän on vaikuttanut vahvasti työmarkkinoiden yleistilanne.

Työmarkkinoilla on odotettu valtakunnallisen raamisopimuksen syntymistä ja toisaalta sitä, mitä tapahtuu teknologiateollisuuden neuvottelupöydässä. Tähän mennessä on tapahtunut vähän, mutta ennakoitavissa on, että syyskuun loppuun mennessä tapahtuu.

Syys- ja lokakuun taitteessa päättyy nykyisen elokuva-tv-tessin voimassaolo ja alkaa niin sanottu sopimukseton tila.Sen aikana työehdot käytännössä määräytyvät edelleen irtisanotun työehtosopimuksen mukaan.

Liittojen kesken on sovittu neuvotteluiden jatkamisesta lokakuussa. Ratkaisu pyritään saamaan aikaan lokakuun puoliväliin mennessä. Se tarkoittaisi myös, että palkankorotukset tulisivat taannehtivasti voimaan lokakuun alusta.

Tekstien osalta valmistelutyötä tehdään vielä syyskuun puolella. Isot neuvottelukunnat tapaavat seuraavan kerran perjantaina 7.10.

 
Petri Savolainen