Uutiset / 11.11.2020

Elokuva- ja tv-tuotantoalan kehittämishanke käyntiin: resilienssiä ja kilpailukykyä epävarmassa maailmassa

Elokuva- ja tv-tuotantoalalla on käynnistynyt alan tulevaisuutta luotaava työmarkkinajärjestöjen ja alan yritysten ja työntekijöiden yhteishanke. Sen avulla pyritään kartoittamaan, minkälaisilla uusilla käytännöillä tuotantoyritysten selviytymis-, sopeutumis- ja ennakointikykyä eli resilienssiä sekä kansainvälistä kilpailukykyä voitaisiin kasvattaa.  Samalla luodaan yhteinen tilannekuva elokuva- ja tv-alalla tehtävän työn tulevaisuuden näkymistä ja osaamistarpeista. Koronaepidemia ja sen rajoittamiseksi toteutetut toimet ovat vaikeuttaneet elokuva- ja tv-tuotantoalalla tehtävää työtä. Koronakriisin vuoksi on jouduttu siirtämään tuotantoja, etsimään vaihtoehtoisia kuvauspaikkoja ja muuttamaan vakiintuneita tuotantokonsepteja. Tuotantojen toteuttamiseksi alan yritykset ovat joutuneet myös miettimään erilaisia turvallisen työskentelyn tapoja ja luomaan uusia kuvauskäytäntöjä. Epävarmuus tulevista olosuhteista jatkuu edelleen ja vaikuttaa olennaisesti tulevien tuotantojen suunnitteluun. Sopimusosapuolten tarkoituksena on auttaa tuotantoyhtiöitä selviämään haasteellisista olosuhteista ja varmistamaan suomalaisen elokuva- ja tv-tuotannon toimintaedellytykset ja kansainvälinen kilpailukyky. Hanke toteutetaan yhteistyössä tuotantoyhtiöiden ja niiden henkilökunnan kanssa ja saatuja havaintoja ja hyviä työpaikkakäytäntöjä jaetaan myös muille luoville aloille. Yhteisellä hankkeella vahvistetaan myös alan yhteistyökulttuuria ja työmarkkinayhteistyötä. Osana hanketta on tarkoitus kehittää tilastointia, koska se tarjoaa välineen alan kokonaisuuden hahmottamiselle ja sitä kautta alan suunnitelmalliselle kehittämiselle. Työ käynnistyy alan työpaikoille suunnatulla kyselytutkimuksella. Haastattelujen avulla muodostetaan tilannekuva siitä, minkälaisia uusia käytäntöjä ja toimintatapoja työpaikoilla on otettu käyttöön ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Saatujen tietojen perusteella kootaan ja työstetään yhdessä alan yritysten kanssa parhaita työpaikkakäytäntöjä, joilla kehitetään osaamista ja kykyä reagoida ja mukauttaa toimintaa jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa. Tukea hankkeeseen on saatu TYÖ2030-ohjelman rahoituksesta ja siinä ovat mukana elokuva- ja tv-tuotantoalan sopimusosapuolet Suomen Journalistiliitto, Palvelualojen työnantajat Palta sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto.   Lisätietoja Petri Savolainen, Suomen Journalistiliitto, puhelin 050 534 2485 Anu Sajavaara, Palvelualojen työnantajat Palta, puhelin 040 705 0939 Karola Baran, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, puhelin 040 014 2050  

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.