Uutiset / 04.03.2010

Ateneum saa kieltää kuvaamisen

Ateneumin taidemuseo saa kieltää valokuvaamisen näyttelytiloissaan.

Valokuvaamisen pitäisi lain mukaan olla yleisölle avoimessa museossa lähtökohtaisesti sallittua. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan ymmärtää kuitenkin Ateneumin perusteluja kiellolle.

Pajuojan mukaan taidemuseoissa valokuvaamisessa ei liikuta sananvapauden ydinalueella. Silloin kuvauksen kieltäminen rajoittaa sananvapautta vain vähäisessä määrin.

Kuvauskieltoa Ateneumin näyttely- ja kokoelmasaleissa on perusteltu muun muassa museon lainaamille teoksille asetetuilla ehdoilla, teosten turvallisuudella, museokävijöiden yksityisyyden suojalla sekä tekijänoikeuskysymyksillä.

Pajuojan mukaan museo ei voi perustella kieltoa muiden asiakkaiden yksityisyyden suojalla.

Sen sijaan hän pitää merkityksellisenä taideteosten omistajien omaisuuden suojaa ja sitä, että kuvaamisen salliminen saattaisi rajoittaa museolle vastaisuudessa lainattavien teosten määrää.

Pajuojan mukaan kuvauskiellosta olisi säädettävä lailla. Nykyään kuvaus kielletään järjestyssäännöllä.Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.