Uutiset / 08.04.2010

Ammattijärjestöt haluavat turvaa itsensä työllistäjille

Perustettuun työryhmään kuuluvat:

Valtteri Aaltonen (SJL)

Tuuli Vänskä (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL)

Tanja Mikkola (SFJ/SJL)

Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto)

Anu Suoranta (SAK)

Tuire Torvela (Akavan Erityisalat AEK)

Heli Ahokas (STTK)

sekä Työ- ja elinkeinoministeriön luovien alojen hankkeen Työn uudet muodot -alaryhmän työskentelyyn osallistuneet Anna Kähkönen (SFJ/SJL) ja Petri Savolainen (SJL).

Työryhmän kokoonpano osaltaan kertoo, että itsensä työllistäminen on työmarkkinoilla laajeneva ilmiö. Se koskettaa perinteisesti luovia aloja, mutta nykyään myös laajasti koko työmarkkinakenttää ja palkansaajakeskusjärjestöjä.

Itsensä työllistäjät tulkitaan kategorisesti yrittäjiksi, mikä johtaa perusteettomasti eri asemaan verrattuna alan palkansaajiin.

Päivän seminaari osoitti, että parannusta tarvitaan erityisesti sosiaali- ja työttömyysturvaan. Lisäksi ongelmia on muun muassa verotuksessa ja kollektiivisessa neuvotteluoikeudessa.

Journalistiliiton jäsenistä yrittäjiksi tulkittuja itsensä työllistäjiä (noin 1 700 jäsentä) ovat erityisesti lehdistöön työskentelevät freelancerit.


Katso myös

Kaikki uutiset

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.

Journalistiliitto: Ammattitaitoisia journalisteja tarvitaan rakentamaan luottamusta uutisiin

Suomalaisten luottamus uutisiin on edelleen vakaata ja maailman kärkeä, kertoo tänään 17. kesäkuuta julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2025 -kyselytutkimuksesta selviää, että itse seuraamiinsa uutisiin luottaa Suomessa 75 prosenttia aikuisväestöstä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä oli 67 prosenttia.