Uutiset / 08.04.2010

Ammattijärjestöt haluavat turvaa itsensä työllistäjille

Perustettuun työryhmään kuuluvat:

Valtteri Aaltonen (SJL)

Tuuli Vänskä (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL)

Tanja Mikkola (SFJ/SJL)

Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto)

Anu Suoranta (SAK)

Tuire Torvela (Akavan Erityisalat AEK)

Heli Ahokas (STTK)

sekä Työ- ja elinkeinoministeriön luovien alojen hankkeen Työn uudet muodot -alaryhmän työskentelyyn osallistuneet Anna Kähkönen (SFJ/SJL) ja Petri Savolainen (SJL).

Työryhmän kokoonpano osaltaan kertoo, että itsensä työllistäminen on työmarkkinoilla laajeneva ilmiö. Se koskettaa perinteisesti luovia aloja, mutta nykyään myös laajasti koko työmarkkinakenttää ja palkansaajakeskusjärjestöjä.

Itsensä työllistäjät tulkitaan kategorisesti yrittäjiksi, mikä johtaa perusteettomasti eri asemaan verrattuna alan palkansaajiin.

Päivän seminaari osoitti, että parannusta tarvitaan erityisesti sosiaali- ja työttömyysturvaan. Lisäksi ongelmia on muun muassa verotuksessa ja kollektiivisessa neuvotteluoikeudessa.

Journalistiliiton jäsenistä yrittäjiksi tulkittuja itsensä työllistäjiä (noin 1 700 jäsentä) ovat erityisesti lehdistöön työskentelevät freelancerit.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.