Uutiset / 08.04.2010

Ammattijärjestöt haluavat turvaa itsensä työllistäjille

Perustettuun työryhmään kuuluvat:

Valtteri Aaltonen (SJL)

Tuuli Vänskä (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL)

Tanja Mikkola (SFJ/SJL)

Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto)

Anu Suoranta (SAK)

Tuire Torvela (Akavan Erityisalat AEK)

Heli Ahokas (STTK)

sekä Työ- ja elinkeinoministeriön luovien alojen hankkeen Työn uudet muodot -alaryhmän työskentelyyn osallistuneet Anna Kähkönen (SFJ/SJL) ja Petri Savolainen (SJL).

Työryhmän kokoonpano osaltaan kertoo, että itsensä työllistäminen on työmarkkinoilla laajeneva ilmiö. Se koskettaa perinteisesti luovia aloja, mutta nykyään myös laajasti koko työmarkkinakenttää ja palkansaajakeskusjärjestöjä.

Itsensä työllistäjät tulkitaan kategorisesti yrittäjiksi, mikä johtaa perusteettomasti eri asemaan verrattuna alan palkansaajiin.

Päivän seminaari osoitti, että parannusta tarvitaan erityisesti sosiaali- ja työttömyysturvaan. Lisäksi ongelmia on muun muassa verotuksessa ja kollektiivisessa neuvotteluoikeudessa.

Journalistiliiton jäsenistä yrittäjiksi tulkittuja itsensä työllistäjiä (noin 1 700 jäsentä) ovat erityisesti lehdistöön työskentelevät freelancerit.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.