Uutiset / 15.01.2014

Amerikkalaisten uutismaailma pysyi suppeana

Syyria ja julkkikset hallitsivat ulkomaanuutisia ABC:n, NBC:n ja CBS:n lähetyksissä, jotka yhdessä muodostavat useimpien amerikkalaisten tärkeimmän uutislähteen, kertoo vuodesta 1988 julkaistu Tyndall Report.

Latinalainen Amerikka, suurin osa Eurooppaa ja Saharan eteläpuolista Afrikkaa sekä Etelä-Aasia Afganistania lukuun ottamatta ja koko Itä-Aasia puuttuivat lähes tyystin arki-iltojen uutislähetyksistä kaikilla kolmella kanavalla.

Vuoden arki-iltojen uutislähetysten yhteensä 15 000 minuutista Syyria ja Yhdysvaltain mahdolliset toimet siellä haukkasivat suurimman palan: 519 minuuttia eli 3,5 prosenttia.

Seuraavaksi eniten lähetysaikaa saivat tšetšeeniveljesten huhtikuinen terrori-isku Bostonin maratonille (432 minuuttia), liittovaltion budjetti (405) ja terveydenhuollon uudistus Obamacare (338).
 

Julkkisjournalismi etenee

Syyrian jälkeen näkyvimmät ulkomaanaiheet olivat Nelson Mandelan kuolema, Egyptin vallanvaihdos, uusi paavi ja prinssi Georgen syntymä Britanniassa. Niiden jäljessä tuli Afganistan, joille omistettiin 121 minuuttia koko vuonna. 

Raportin julkaisija Andrew Tyndall pitää listaa osoituksena julkkisjournalismin vahvistumisesta. Hän mainitsee esimerkkinä, että tyttöystävänsä murhasta epäilty eteläafrikkalainen vammaisurheilija Oscar Pistorius sai enemmän uutisaikaa (51 minuuttia) kuin koko eteläinen Afrikka ennen Mandelan kuolemaa.

Pew-tutkimuslaitoksen mukaan kaksi kolmesta amerikkalaisesta listaa television tärkeimmäksi koti- ja ulkomaanuutisten lähteekseen. Kolmannesta pienempi joukko luottaa internetiin ja puolta harvemmat sanomalehtiin.

Keskimäärin 21 miljoonaa amerikkalaista katsoo kolmen pääkanavan iltauutisia. Kaapelikanavat CNN, Fox ja MSNBC saattavat herättää enemmän keskustelua, mutta niiden yleisöt jäävät paljon pienemmiksi.

Säätä eikä ilmastoa

Tuhoisat sääilmiöt ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota uutisissa, mutta niitä ei juuri koskaan kytketä ilmastonmuutokseen. Viime vuoden tornadokausi, ankara talvi sekä lännen kuivuus ja metsäpalot nousivat raportin mukaan kuuden kärkiuutisen joukkoon. Kolme kanavaa omisti niille yhteensä liki 900 minuuttia.

”Niin kauan kuin ilmiöt yhdistetään säähän eikä ilmastoon, ne luetaan paikallisiin tai kotimaanuutisiin, eikä kansainvälisiin aiheisiin”, Tyndall sanoo.

Hänen mukaansa poikkeuksen teki Filippiineille iskenyt hirmumyrsky Haiyan, joka nousi Aasian isoimmaksi uutiseksi koko vuonna.

Japanin ja Kiinan kasvava jännitys Etelä-Kiinan merellä sen sijaan oli esillä kahdeksan minuuttia, vaikka Yhdysvallat on sitoutunut antamaan Japanille sotilasapua tarvittaessa.

Palestiina kateissa

Nigerian islamistikapinalliset ja Keski-Afrikan tasavallan kriisi eivät ylittäneet uutiskynnystä. Tyndallin mukaan myös Palestiina oli likimain kadonnut uutisista viime vuonna, sillä aiheelle omistettiin 16 minuuttia.

Sama koskee Latinalaista Amerikkaa, jonka poissaoloa Tyndall selittää osin espanjankielisten uutiskanavien yleistymisellä. ”Olettamuksen mukaan alueen asioista kiinnostunut osaa espanjaa ja löytää myös uutiset tällä kielellä.”

Kolme tv-kanavaa omisti viime vuonna 27 prosenttia uutisajastaan ulkomaanaiheille, mikä on Tyndallin mukaan vähemmän kuin 25:n viime vuoden aikana keskimäärin.

”Ulkomaanaiheet yleistyvät sotaisan presidentin aikana”, Tyndall sanoo. Näin kävi molempien Bushien kaudella, kun taas Bill Clintonin ja Barack Obaman aikana ulkomaiden seuranta väheni.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.