Uutiset / 06.02.2015

Ainakin 179 journalistia irtisanottiin vuonna 2014

Vuonna 2014 irtisanottiin ainakin 179 journalistia, ilmenee Journalistiliiton tuoreesta yt-tilastosta.

Tilastossa ovat Journalistiliiton tiedossa olleet, viime vuonna päättyneet media-alan yt-neuvottelut. Irtisanotuilla journalisteilla tarkoitetaan tässä tilastossa Journalistiliiton jäseniä sekä niitä ei-jäseniä, jotka toimenkuvallaan täyttävät liiton jäsenkelpoisuuden ja ovat luottamusmiestemme edunvalvonnan piirissä.

Vuonna 2013 irtisanottuja journalisteja oli tilastojemme mukaan 172, eli määrä nousi viime vuonna seitsemällä. Määrä on kuitenkin laskenut vuodesta 2012, jolloin peräti 205 journalistia irtisanottiin.

Journalistista työvoimaa vähennettiin tilastomme perusteella viime vuonna kaikkiaan 331 henkilötyövuodella. Irtisanomisten lisäksi henkilöstökuluja on pienennetty esimerkiksi eropaketeilla, vähentämällä ostettavaa freetyötä ja jättämällä jatkamatta päättyneitä määräaikaisuuksia.

Yle irtisanoi viime vuoden yt:issä 26 journalistia ja vähensi journalistista työvoimaansa kaikkiaan 75 henkilötyövuodella.

Yleäkin suurempi irtisanoja oli Sanoma Media, jossa käytiin viime vuonna kahdet neuvottelut. Niiden seurauksena työpaikkansa menetti yhteensä 54 journalistia. Henkilötyövuosissa Sanoma Median vähennykset olivat yhteensä 60.

Liitteenä on taulukko viime vuoden yt:istä.

 

Lisätietoja:

työehtoasiamies Jussi Salokangas

050 377 6211 / jussi.salokangas(at)journalistiliitto.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapun jälkeen juhlitaan lehdistönvapautta

Lehdistönvapaus ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Päivää voi viettää monissa mielenkiintoisissa tapahtumissa.

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.