Uutiset / 06.02.2015

Ainakin 179 journalistia irtisanottiin vuonna 2014

Vuonna 2014 irtisanottiin ainakin 179 journalistia, ilmenee Journalistiliiton tuoreesta yt-tilastosta.

Tilastossa ovat Journalistiliiton tiedossa olleet, viime vuonna päättyneet media-alan yt-neuvottelut. Irtisanotuilla journalisteilla tarkoitetaan tässä tilastossa Journalistiliiton jäseniä sekä niitä ei-jäseniä, jotka toimenkuvallaan täyttävät liiton jäsenkelpoisuuden ja ovat luottamusmiestemme edunvalvonnan piirissä.

Vuonna 2013 irtisanottuja journalisteja oli tilastojemme mukaan 172, eli määrä nousi viime vuonna seitsemällä. Määrä on kuitenkin laskenut vuodesta 2012, jolloin peräti 205 journalistia irtisanottiin.

Journalistista työvoimaa vähennettiin tilastomme perusteella viime vuonna kaikkiaan 331 henkilötyövuodella. Irtisanomisten lisäksi henkilöstökuluja on pienennetty esimerkiksi eropaketeilla, vähentämällä ostettavaa freetyötä ja jättämällä jatkamatta päättyneitä määräaikaisuuksia.

Yle irtisanoi viime vuoden yt:issä 26 journalistia ja vähensi journalistista työvoimaansa kaikkiaan 75 henkilötyövuodella.

Yleäkin suurempi irtisanoja oli Sanoma Media, jossa käytiin viime vuonna kahdet neuvottelut. Niiden seurauksena työpaikkansa menetti yhteensä 54 journalistia. Henkilötyövuosissa Sanoma Median vähennykset olivat yhteensä 60.

Liitteenä on taulukko viime vuoden yt:istä.

 

Lisätietoja:

työehtoasiamies Jussi Salokangas

050 377 6211 / jussi.salokangas(at)journalistiliitto.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.