Uusimmat

Afrikan lehdistönvapaus etenee pienin askelin

Johannesburg (IPS – Stanley Kwenda) Toimittajien viimeaikaiset pidätykset Gambiassa ovat nostaneet maan Pansy Tlakulan silmätikuksi. Hän on Afrikan unionin lehdistönvapauden ja tiedonsaannin erityisraportoija ja järjestön ihmisten ja kansojen oikeuksien komission jäsen.

 

”Olen kirjoittanut useita kirjeitä Gambian hallitukselle, ja olemme tehneet kaiken mahdollisen pidätysten nostamiseksi päivänvaloon”, Tlakula kertoo.

Gambiassa pidätettiin syyskuussa kaksi journalistia ja heidän johtamansa lehdet suljettiin. The Standard ja The Daily News olivat julkaisseet juttuja, joissa vastustettiin yhdeksän kuolemaantuomitun vangin teloittamista.

Kesäkuussa Gambian entinen tiedotusministeri Amadou Scattred Janneh ja kolme muuta aktivistia pidätettiin, koska he painoivat ja levittivät t-paitoja, joissa vaadittiin diktatuurin loppua.

Janneh on myös Yhdysvaltain kansalainen. Hänet oli tuomittu maanpetoksesta elinkautiseen vankeuteen ja vapautettiin vasta, kun amerikkalainen kansalaisoikeustaistelija Jesse Jackson puuttui asiaan.

Riippumatonta valvontaa

Huolimatta takaiskuista Gambiassa Tlakula jatkaa taisteluaan Afrikan lehdistönvapauden puolesta. Hän ohjeisti hiljan maanosan hallituksia jättämään viestinnän riippumattomien elimien valvontaan. Samalla hän kyseenalaisti valtion omistukset alalla.

Tlakulan näkee afrikkalaisilla toimittajilla kahtalaisen tehtävän. ”Heidän on paljastettava korruptio, rikollisuus ja kaikkia pahat asiat, mutta samaan aikaan on tuotava esille myös maanosamme hyviä puolia.”

”Meidän on otettava kohtalo omiin käsiimme. Emme saa jättää tarinoitamme ulkopuolisten kerrottaviksi, vaan meidän on raportoitava asiat niin kuin näemme ne afrikkalaisina”, hän jatkaa.

Tlakula edistää myös kansalaisten vapaata tiedonsaantia, jota käsittelevä laki on nyt hyväksytty kymmenessä ja vireillä vielä useammassa Afrikan maassa. ”Ilman oikeutta tiedonsaantiin, muutkaan ihmisoikeudet eivät toteudu”, hän muistuttaa.

Zimbabwen kehno ihmisoikeustilanne on rajoittanut myös lehdistönvapautta ja kansalaisten tiedonsaantia. Tlakula pitää rohkaisevana, että maassa laaditaan uutta perustuslakia, mutta teroittaa, että sen jälkeen monia vanhoja lakeja on uudistettava tai kumottava.

Kunnianloukkaus kumoon

Lehdistönvapauden puolustajien uusin kampanjoinnin kohde on kunnianloukkaus, jota koskevat lait koetetaan saada nurin, koska niillä on Tlakulan mukaan”hyytävä” vaikutus ilmaisunvapauteen. Kampanjan pilottikohteet ovat Sambia ja Botswana.

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on perunut kanteen, jossa hän vaati tuhansien eurojen korvauksia toimittaja ja pilapiirtäjä Jonathan Zapirolta. Tämä oli tehnyt pilakuvan Zumasta valmistautumassa raiskaamaan naisen ministereidensä ja puoluetovereidensa avustuksella.

”Olen erittäin tyytyväinen. Se on voitto ilmaisunvapaudelle ja journalismille Afrikassa”, Tlakula kommentoi Zuman päätöstä.

Tlakula toimii myös Etelä-Afrikan korkeimman oikeuden neuvonantajana ja riippumattoman vaalikomission puheenjohtajana.

 

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesillä on käynnissä useita sananvapausprojekteja Afrikassa: Tansaniassa, Nigeriassa ja Namibiassa.