Uutiset / 13.08.2014

45 maikkarilaista Ericssonille – miten käy työehtojen?

Ruotsalainen viestintäteknologiayhtiö Ericsson perustaa kansainvälisen mediakeskuksen MTV:n tiloihin Helsingin Pasilaan. Samalla Ericssonin palvelukseen siirtyy 45 MTV:n työntekijää yhtiön tv-lähetystoiminnasta ja -materiaalinhallinnasta sekä tv-tekniikan kehitys- ja tukitoiminnoista.

Mediakeskuksen tarkoitus on tarjota lähetystoiminnan sekä mediahallinnan palveluitaan yrityksille Suomessa ja muualla. Keskus aloittaa toimintansa syyskuun alussa. MTV:n ja Ericssonin sopimus on viisivuotinen.

MTV ja sen digitaalinen markkinointikumppani Valve puolestaan perustavat yhteisyrityksen nimeltä Valve Media. Se ottaa kokonaisvastuun MTV:n markkinoinnin promotuotannosta sekä kanava- ja uutisgrafiikan kehittämisestä. Muutoksen myötä kymmenen MTV:n työntekijää siirtyy Valve Median palvelukseen.

MTV tiedottaa uudistavansa yhtiörakennettaan aiempaa ketterämmäksi ja kustannustehokkaammaksi. MTV Oy jaetaan kahteen erilliseen yhtiöön, sisällöntuotannosta, hankinnasta ja oikeuksista vastaavaan MTV Sisältöihin ja sisältöjen kaupallistamisesta sekä jakelusta vastaavaan MTV Oy:hyn.

Tässä muutoksessa uuteen MTV Oy:hyn siirtyy 225 työntekijää. MTV Sisällöt puolestaan työllistää jatkossa noin 130 ihmistä uutis- ja ajankohtaisohjelmista sekä ohjelmahankinnoista. Molempien uusien yhtiöiden toimitusjohtaja Heikki Rotko sanoo uuden rakenteen mahdollistavan modernit ja joustavat työsuhteen ehdot sekä yrityksen kehittämisen ja kasvun.

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen suhtautuu muutokseen epäluuloisemmin. Hänen mielestään uudistus haiskahtaa "työehtoshoppailulta" halvempien tessien perässä.

"Viime vuoden yt-neuvottelut ja vähennykset sekä tämän vuoden lomautukset saivat jatkokseen massiiviset ulkoistamistoimet. Isoin kysymys on, millä työehdoilla töitä tehdään siirryttäessä kokonaan uuden työnantajan palvelukseen", Nieminen sanoo.

MTV:ltä Ericssonille ja Valve Medialle siirtyvät työntekijät ovat MTV:n ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimuksen piirissä kuluvan sopimuskauden loppuun. Sopimuskausi päättyy marraskuussa 2016.

Sopimuskauden jälkeiset työehdot ovat "sen ajan murhe", sanoo MTV:n pääluottamusmies Kari Pyrhönen.

"En lähtisi vielä spekuloimaan heidän tulevia työehtojaan. En usko, että Ericsson soveltaisi tiettyyn porukkaansa Journalistiliiton neuvottelemaa tessiä. Heillä on omat tessinsä teknologiateollisuuden alalta. Valvella puolestaan on tietotekniikan palvelualan sopimus, joka on tietyiltä osin huonompi kuin nykyinen sopimuksemme", Pyrhönen sanoo.

MTV ilmoitti muutoksesta työntekijöilleen keskiviikkona 13. elokuuta. Pyrhösen mukaan tieto on otettu vastaan näennäisen rauhallisin mutta hämmentynein mielin.

"Ihmisillä on varmasti paljon kysymyksiä mielessään."


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.