Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Izcanalin uutispäällikkö Wilfredo Hernández (kuva: Edgardo Ayala/IPS)

Yhteisömedia odottaa digiaikaa El Salvadorissa

Nueva Granada, El Salvador (IPS – Edgardo Ayala) Izcanal on El Salvadorin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa yhteisöradio, joka on loikannut myös televisiotoimintaan. Pian tapahtuva siirtyminen digitaalitelevisioon voi avata mahdollisuuden muillekin.

Izcanalin televisio toimii nyt maksullisessa paikallisessa kaapeliverkossa, mutta ”hartain toiveemme on päästä kilpailemaan avoimen signaalin kanavasta”, uutispäällikkö Wilfredo Hernández sanoo. Vuonna 1993 perustettu Izcanal toimii maan itäosissa Nueva Granadan kaupungissa ja 35 ympäristökunnassa.

Kanava keskittyy kertomaan alueen kehityksestä painottaen sukupuolten tasa-arvoa, ympäristöä ja rauhankulttuuria.

”Valtamedia ei kerro yhteisöissä tapahtuvista positiivisista asioista, me tarjoamme sen vaihtoehdon”, ohjelmia koordinoiva Sandra Juárez summaa.

El Salvadorin sähköinen viestintä on nyt valtaosin kaupallista, mutta Izcanalissa toivotaan, että valtio loisi edellytykset avoimemmalle ja demokraattisemmalle toiminnalle.

Digi tulee 2018

Presidentti Salvador Sánchez Cerénin vasemmistohallitus on ilmoittanut, että digi-tv tulee vuonna 2018 ja silloin taajuuksia pitäisi riittää myös yhteisö- ja julkisomisteisille kanaville.

Kansalaisjärjestöt ovat perustaneet RedCo-verkoston turvaamaan oikeutta tiedonvälitykseen. Se painostaa valtion viestintävirastoa  suosimaan uusia toimijoita ja avaamaan myös lisää radiotaajuuksia. Vuonna 2016 uusittu viestintälaki antaa siihen mahdollisuuksia.

Kun sisällissota päättyi 1992, maassa toimi joukko luvattomia yhteisöradioita, joista moni sai poliisit kimppuunsa.

Vuonna 2008 yhteisöradiot onnistuivat välikäsien avulla hankkimaan FM-taajuuden, jonka ne jakoivat. Korkein oikeus linjasi vuonna 2015, että tarvitaan oikeudenmukaisempi järjestelmä korvaamaan vanhaa viestintälakia, joka sisälsi yhteisöjä syrjivän taajuuksien huutokauppajärjestelmän.

Se lupaa sananvapauden vahvistumista, uskoo Leonel Herrera, joka johtaa El Salvadorin osallistavan radio- ja ohjelmatoiminnan yhdistystä (Arpas) .

”Ilmaisunvapaus vaatii monipuolisia tietolähteitä ja osallistumiskanavia. Jos tiedonvälitys on yksityistä ja poissulkevaa, oikeudet eivät ole taattuja”, hän sanoo.

Taajuuksien jakaminen aiempaa laajemmalle kohtaa kovaa vastustusta yksityisiltä radioasemilta, joista 92 prosenttia on viiden yrityksen hallinnassa.

Avoin tv-toiminta on lähes kokonaan yksityisessä omistuksessa, vaikka 42 asemasta 7 on uskonnollisia ja 2 valtiollisia.

Epävarma tulevaisuus

Herrera varoittaa, että uusien toimijoiden mukaanotto ei ole vielä varmaa, ja jos järjestelmä jää ennalleen, media keskittyy yhä harvempiin käsiin.

Hän epäilee, että nykyiset tv-toimiluvan haltijat haluavat pitää uudet digitaajuudet itsellään.

Myöskään radion puolella monipuolistuminen ei onnistu ilman viestintäviraston toimia, Izcanalin Hernández arvioi.

Radiotoimiluvat uusitaan 20 vuoden välein, ja se tapahtuu tänä vuonna. Uusinta edellyttää säädettyjen maksujen hoitamista ja asiallista ohjelmatoimintaa.

RedCon mukaan olisi syytä tarkastaa myös se, oliko lupa alun perin laillinen. Virallisten tietojen mukaan ennen vuotta 1997 myönnetyistä luvista 60 prosenttia on vailla papereita, ja monen perusteet eivät RedCon mukaan kestäisi päivänvaloa.

Järjestö toivoo, että viranomaiset jättäisivät osan noista luvista uusimatta ja antaisivat ne yhteisöradioille.

IPS ei saanut haastattelua viestintäviraston edustajalta.