Uutiset / 15.05.2014

Vuoden luottikset ja järjestöteko palkittiin

SJL:n luottamusmiespalkinnot myönnettiin Salon Seudun Sanomien pääluottamusmiehelle, lehtikuvaaja Kirsi-Maarit Venetpalolle sekä Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies Pike Epsteinille ja Yle Tuotantojen luottamusmies Anu Pylkkäselle.

Kirsi-Maarit Venetpalo on hoitanut SSS:n pääluottamusmiehen tehtävää ansiokkaasti vuodesta 2002 lähtien.

Salon Seudun Sanomissa käydään tämän kevään aikana viidensiä yt-neuvotteluja kolmen vuoden aikana. Toimitusta uhkaavat tällä kertaa aiempaakin suuremmat leikkaukset.

Venetpalo on toistuvien yt-neuvottelujen aikana puolustanut työpaikkoja menestyksekkäästi, ja hän on ollut mukana rakentamassa ratkaisuja, joihin myös muut henkilöstöryhmät ovat olleet tyytyväisiä.

Yt-neuvottelujen lomassa Kirsi-Maarit on tukenut taiten myös yksittäisiä jäseniä muun muassa organisaatiomuutosten yhteydessä.

Kirsi-Maarit Venetpalolle on luonteenomaista, että hän ei junaile asioita yksin, vaan käyttää taitavasti hyväkseen yhteistyöverkostojaan.

YOT:n pääluottamusmies Pike (Pirkko) Epstein ja Yle Tuotantojen luottamusmies Anu Pylkkänen saavuttivat hyvän tuloksen vuokratyö- ja vakinaistamiskysymyksessä.

Hankalassa tes-neuvottelutilanteessa alulle saatu selvitys tuotannon ketjutettujen määräaikaisten ja tuntityöntekijöiden tilanteesta johti lopulta 54 henkilön vakinaistamiseen Yle Tuotantoon. Lisäksi tes-neuvotteluissa päätettiin perustaa työryhmä, joka sopii ulkopuolisen työvoiman käytön pelisäännöistä Ylessä.

Rajat ylittävä yhteistyö on vuoden järjestöteko

Vuoden järjestötekopalkinto myönnettiin Suomen Barents Pressille, jonka puolesta palkinnon kävi pokkaamassa puheenjohtaja Timo Sipola.

Suomen Barents Press on toiminut 20 vuoden ajan. Näiden vuosien aikana verkosto on tehnyt aktiivista ja merkittävää yhteistyötä Barentsin alueen toimittajien kanssa.

Suomen Barents Pressin tekemä rajat ylittävä yhteistyö suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja venäläisten toimittajien kanssa on ainutlaatuista koko maailmassa.

Koko toimintansa aikana Suomen Barents Press on puolustanut Barentsin alueella työskentelevien toimittajien toimintamahdollisuuksia ja ennen kaikkea puhunut sananvapauden puolesta. Sananvapauteen liittyvät teemat ovat nousseet erityisen tärkeiksi Venäjän kriisin vuoksi. Siellä sananvapauden rajat ovat käyneet yhä ahtaammiksi.

Rajat ylittävä yhteistyö on helpottanut raja-alueilla työskentelevien toimittajien verkostoitumista ja yhteistyötä. Verkostoitumista ja molemmin puolista tutustumista ovat edesauttaneet joka vuosi järjestettävät kansainväliset seminaarit.

Suomen Barents Pressin toiminta on hyvä esimerkki jäsenyhdistysten tekemästä yhteistyöstä, sillä toiminnassa on aktiivisesti mukana niin lehtijärjestöjen kuin RTTL:n jäseniä. Lisäksi toiminnasta on karsittu kaikki turha byrokratia pois ja toimintaa pyörittävä organisaatio on kevyt.

Suomen Barents Press on ollut vaikuttamassa myös Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Barents Mediasphere -nimisen EU-hankkeen käynnistämiseen ja toimintaan. Ohjelman kautta on voitu muun muassa kouluttaa nuoria toimittajia ja media-alan opiskelijoita. Koulutuksessa heitä on perehdytetty nimenomaan Barentsin alueen asioihin ja siihen, miten pohjoisten alueiden tiedonvälitystä voidaan parantaa tulevaisuudessa. Lisäksi hanke on järjestänyt toimittajamatkoja muun muassa Venäjälle.

Suomen Barents Press järjestää kansainvälisen seminaarin Barentsin alueen toimittajille ensi vuonna Oulussa.

Palkinnot luovutettiin liiton kevätvaltuuston juhlaillallisella torstaina Helsingissä.

 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.