Uutiset / 03.09.2014

Viestimällä turvaa Intian kalastajille

Kesällä 2008 Tamil Nadun osavaltion rannikolla menehtyi 75 kalastajaa trooppisessa hirmumyrskyssä. Radio oli varoittanut syklonin lähestymisestä, mutta kalastajat eivät sitä ymmärtäneet, koska lähetys ei ollut tamilinkielinen.

Heinäkuun lopulla pohjoisempana Kolkatan rannikolla trooppisessa myrskyssä katosi noin 600 kalastajaa, jotka työskentelivät 40 troolarilla. Vain 16 henkeä saatiin pelastettu lähellä Bangladeshin rannikkoa sijaitsevalta saarelta.

Tapaukset havahduttivat miettimään uusia tapoja viestiä vaaroista rannikon asukkaille. Tiedon tuottaa Intian kansallinen meritietopalvelu (Incois), joka tunnetaan parhaiten tarkoista tsunamivaroituksistaan. Se välittää myös tietoa meri- ja rannikkoalueen säästä, tuulen nopeudesta, vedenkorkeudesta sekä aalloista ja pyörteistä, kertoo laitoksen johtaja Satheesh Shenoi.

Järjestöt jakavat tiedon eteenpäin

Tiedon tulkeiksi ja välittäjiksi ovat nyt ryhtyneet järjestöpohjaiset yhteisöt, kuten MS Swaminathanin tutkimussäätiö (MSSRF) ja Radio Monsoon.

Vaikka Intialla on 7 500 kilometriä rantaviivaa, ja kalastuksesta elää 3,6 miljoonaa henkeä 3 000 rannikkokylässä, mikään valtamedia – radio, tv tai lehdet – ei välitä tarkkoja säätiedotuksia kalastajille”, sanoo Radio Monsoonin säämies John Thekkayyam.

Radio Monsoon on syntynyt brittiläisen Sussexin yliopiston intialaisen ilmastotutkijan Maxmillan Martinin aloitteesta. Se välittää säätietoja rannikon kalastajakyliin kovaäänisten välityksellä. Kalastajilta saatu palaute ladataan nettiin ja jaellaan tekstiviesteillä

Kalastajat puhuvat säästä, tuulista ja aalloista radiotoimittajien ja tutkijoiden kanssa. Tavoitteena on levittää tietoa kattavasti, saada reaaliaikaista palautetta ja siten entistä luotettavampia ennusteita”, Martin selittää. Tiedot välitetään kolmen minuutin katsauksina paikallisella malayalamin kielellä.

Kalastajan ystävä -appsi

MSSRF puolestaan jakelee meritietopalvelun katsaukset kännyköihin kehitetyn erityisen Kalastajan ystävä -sovelluksen välityksellä, kertoo laitoksen viestinnästä vastaava S. Velvizhi.

Muutamissa paikoissa hyödynnämme myös FM-radiota, ja meillä on kalastajia varten vuorokauden ympäri toimiva palveleva puhelin”, hän jatkaa.

Velvizhin mukaan säätiedotukset saa päivittäin yli 25 000 kalastajaa 592 kylässä viidessä osavaltiossa, jotka ovat Tamil Nadu, Puducherry, Odisha, Kerala ja Andhra Pradesh.

MSSRF:n viestintähanke on piristänyt elämää Tamil Nadussa Nagapattinamin ja Cuddaloren rannikolla, jonka köyhät kalastajakylät eivät ole vieläkään toipuneet vuoden 2004 tsunamin tuhoisista vaikutuksista.

Yhteisöradion teksti- ja ääniviestien kautta välitetään säätietojen ohella paljon muutakin hyödyllistä infoa liittyen muun muassa naisten elämään, maatalouteen ja käsityöammatteihin, mikrorahoitukseen, lasten koulunkäyntiin sekä terveyteen ja alkoholin turmiollisiin vaikutuksiin, Velvizhi listaa.

 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.