Uutiset / 05.06.2017

Valeuutissivustolla vilahtava pressikortti näyttää netistä printatulta

Valeuutissivuston videolla vilahtava "pressikortti" muistuttaa korttia, jollaisen voi helposti tehdä netissä. Kuva:
[caption id="attachment_573348" align="alignleft" width="219"] Valeuutissivuston videolla vilahtava "pressikortti" näyttää samalta kuin kuvan kortti, jonka tekeminen netissä kesti noin minuutin.[/caption] Suomalaisella valeuutissivustolla julkaistiin kesäkuun alussa Rautatientorilla kuvattu video, jossa toimittajana esiintyvä henkilö jututtaa torilla olevia ulkomaalaistaustaisia miehiä. Videon kuvaaja sanoo olevansa lehdistöstä ja esittää todisteeksi kortin, jossa lukee ”PRESS”. Videolla vilahtava kortti ei ole Journalistiliiton jäsenille myönnettävä pressikortti. ”Kortti näyttää siltä kuin se olisi tehty eräällä nettisivulla, printattu ja laminoitu. Netistä voi myös ostaa monenlaisia pressikortteja”, toteaa Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola, jonka vastuualueella on myös journalismin etiikka. Kuka vain voi laillisesti käyttää korttia, jossa lukee PRESS. Niin ikään toimittaja-ammattinimikettä voi käyttää kuka hyvänsä. Toimittajana esiintyminen ja laminoidun kortin esitteleminen ei vielä ole tae siitä, että henkilö tekee ammattimaista ja luotettavaa journalismia. ”Vaikka videon tehnyt henkilö sanoo moneen kertaan olevansa ’press person’, hän ei käyttäydy ammattimaisesti. Hän mahdollisesti tekeytyy journalistiksi provosointimielessä. Sellainen on eettisesti tuomittavaa”, Rekola toteaa. [caption id="attachment_573349" align="aligncenter" width="417"] Journalistiliiton jäsenet ovat journalisteja ja muita viestintätyön tekijöitä, joiden työ on ammattimaista ja tuottaa taloudellista tulosta. Liiton jäsenille myönnettävän pressikortin etupuoli näyttää tältä. Kortissa on lisäksi jäsenen tunnistetietoja.[/caption]  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.