Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Valeuutissivustolla vilahtava pressikortti näyttää netistä printatulta

Valeuutissivuston videolla vilahtava “pressikortti” näyttää samalta kuin kuvan kortti, jonka tekeminen netissä kesti noin minuutin.

Suomalaisella valeuutissivustolla julkaistiin kesäkuun alussa Rautatientorilla kuvattu video, jossa toimittajana esiintyvä henkilö jututtaa torilla olevia ulkomaalaistaustaisia miehiä. Videon kuvaaja sanoo olevansa lehdistöstä ja esittää todisteeksi kortin, jossa lukee ”PRESS”.

Videolla vilahtava kortti ei ole Journalistiliiton jäsenille myönnettävä pressikortti.

”Kortti näyttää siltä kuin se olisi tehty eräällä nettisivulla, printattu ja laminoitu. Netistä voi myös ostaa monenlaisia pressikortteja”, toteaa Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola, jonka vastuualueella on myös journalismin etiikka.

Kuka vain voi laillisesti käyttää korttia, jossa lukee PRESS. Niin ikään toimittaja-ammattinimikettä voi käyttää kuka hyvänsä. Toimittajana esiintyminen ja laminoidun kortin esitteleminen ei vielä ole tae siitä, että henkilö tekee ammattimaista ja luotettavaa journalismia.

”Vaikka videon tehnyt henkilö sanoo moneen kertaan olevansa ’press person’, hän ei käyttäydy ammattimaisesti. Hän mahdollisesti tekeytyy journalistiksi provosointimielessä. Sellainen on eettisesti tuomittavaa”, Rekola toteaa.

Journalistiliiton jäsenet ovat journalisteja ja muita viestintätyön tekijöitä, joiden työ on ammattimaista ja tuottaa taloudellista tulosta. Liiton jäsenille myönnettävän pressikortin etupuoli näyttää tältä. Kortissa on lisäksi jäsenen tunnistetietoja.